• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • RIBA Stirling Prize 2022

  A cambridge-i Magdalene College új könyvtára

  Szöveg és fotók: RIBA

  A Royal Institute of British Architects (RIBA) Stirling-díja az Egyesült Királyság legfontosabb építészeti elismerése. Számos kritérium alapján ítélik meg, beleértve a tervezési elképzelést, az innovációt és az eredetiséget, a fenntarthatóságot, valamint az épület hatását az adott közösségre. A zsűri 2022-ben a Niall McLaughlin Architects által tervezett cambridge-i Magdalene College-ban épült új könyvtárnak ítélte oda az elismerést. A rendkívül finom részletekkel kidolgozott új épület a 700 éves cambridge-i egyetem hallgatói számára egy új – a nap 24 órájában nyitva tartó – könyvtárat kínál, amely archívumot és művészeti galériát is magában foglal.
  A Cambridge városközpontjában, az egyetem területén lévő új könyvtár a szomszédos, 17. századi Pepys Library szűkös tanulótereit egészíti ki és szépen illeszkedik az egykori kolostorból fokozatosan kialakított egyetemi épületek és udvarok négyszögletes elrendezésébe. A tervezők tiszteletben tartották a gazdag történeti környezetet, és a téglából emelt falakat, a nyeregtetőt, az áttört ablakokat és az épület tömegét dinamikusan megmozgató téglakéményeket kortárs, fenntartható dizájnelemekkel egészítették ki. Így olyan könyvtérépület született, amely egyszerre mai és kortalan, nyitott és intim, fokozatosan tárul ki a fény felé. A látogatót elegáns téglahomlokzat és hatalmas faajtók várják, melyek egy többszintes, faburkolatú, fényben fürdő belső térbe vezetnek. A három szint magasságú előcsarnokból jutunk a két szint magas, központi olvasóterembe. A rácsszerkezetű alaprajzot téglából emelt, karcsú kémények tagolják, ezek biztosítják az épület szellőzését és fűtését. A kémények között boltíves felülvilágítók biztosítják a természetes megvilágítást. Felül egy átjáró kapcsolja össze a tereket, ahonnan kilátás nyílik az egyetemi campus udvaraira, kertjeire és a folyóra. A közös terek mellett kisebb önálló részeket is kialakítottak, a kiugró ablakokban kis kuckókkal és íróasztalokkal, az egyedül vagy párban tanulók számára, ahol el lehet vonulni a könyvtár forgalmától. A történeti atmoszférával együtt az épület vállaltan mai, bátran használja az egyszerű, ugyanakkor igen hatékony passzív szellőztetést és a természetes megvilágítást.
  Simon Allford, a RIBA elnöke a 2022-es RIBA Stirling-díj zsűrijének nevében a következőket mondta: „Egyedülálló környezet világos céllal – a Magdalene College Új Könyvtára kifinomult, nagyvonalú és hosszú távon gondolkodó építészet eredménye. Egy legalább 400 évig jól használható új épület létrehozása jelentős kihívás, de a Niall McLaughlin Architects a legnagyobb szakértelemmel, odafigyeléssel és felelősséggel lépett fel. Az eredmény: egy szilárd és magabiztos, ugyanakkor tisztelettudó új elem az egyetemi komplexumban. A fénnyel teli, meleg fával burkolt belső tér átszellemíti a lelket és elősegíti a kapcsolatokat. A diákok nyugodt, egymáshoz kapcsolódó tereket kaptak, ahol ők és a jövő nemzedékei elmélyedhetnek, összegyűlhetnek, élvezve a környezetet együtt vagy egyenként. Minden anyagban, részletben, minden szempontból érezhető az az átfogó elkötelezettség, hogy olyat építsenek, ami kiállja az idő próbáját. Ez a megtestesítője annak, hogyan építsünk hosszú távra. A jól megtervezett környezet jelentősen javítja a tanulók sikerét és jólétét. Ennek a szempontnak minden tanuló és tanár számára szabálynak kell lennie, nem pedig kivételnek. Mivel az egyetemek világszerte keményen dolgoznak azon, hogy jól pozicionálják magukat az egyre bővülő felsőoktatási piacon, elengedhetetlen a jó épületekbe való befektetés. Ez a ház példaértékű modell számukra.”