• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Thom Mayne: Szobrászati rajzok

  Museum for Architectural Drawing, Berlin, 09. 11. – 11. 15.

  Szöveg: Götz Eszter
  Fotók: Tschoban Foundation

  A Tschoban Foundation által működtetett berlini Építészeti Rajz Múzeuma most Thom Mayne amerikai építész műveinek bemutatásával veszi föl a járvány miatt kényszerűen elvesztett kapcsolatot az építészetet értő és kedvelő nézőkkel.

  Mayne egész pályája során az építészeti rajz természetét kutatta, a vonalból kibontakozó komplex formát; gyors vázlatokkal és bonyolult, a teret ábrázoló festményekkel vizsgálta az építészet lehetőségeit. Neve nálunk akkor lett igazán ismert, amikor 2005-ben elnyerte az építészek Nobel-díjaként számon tartott Pritzker-díjat.
  A berlini kiállításon Mayne vázlatkönyvei, szerigráfiái, kézi rajzai és 3D látványtervei, valamint az általa szobrászati rajzoknak nevezett művei szerepelnek, az 1970-es évek végétől egészen máig. Rendkívül változatos anyag, a hagyományos rajztechnikától a 21. századi eljárásokig sokféle eszközzel mutatja be a szabályokat áthágó, gondolkodásmódját, azt a folyamatot, ahogyan a modernizmus formakészletét meghaladva új téri és esztétikai minőséget vitt a kortárs építészetbe.