• ремонты от компании StroySila
  • укладка тротуарной плитки
  • Turi Attila

    Szerk.: Dénes Eszter, tanulmány: Erhardt Gábor, Dénes Eszter, Fotó: Dénes György, kiadó: Kós Károly Alapítvány, 2020. 316 oldal

    Szöveg: Szegő György

    Impozáns kötetet rakott össze Turi Attila, a „címadó” építész, a főtanulmányt jegyző Erhardt Gábor, az író-szerkesztő Dénes Eszter és a fotók javát készítő Dénes György. Elismerés illeti Vizvárdi András és Andorka Tímea grafikusokat és az EPC nyomdát is. A vezérfonal Turi komplex építészet-értelmezése. A bő 35 évet átfogó pályaképhez Ferencz István írt bevezetőt, akinek jó rálátása van Turi indulására, és ismeri a premisszát, miszerint a házépítőknek az idők kezdetétől őstudás van birtokában.
    Erhardt Gábor kötetbe írt tanulmányában, a mottókként hozzászerkesztett Makovecz-intelmekben és azoknak a Turi Attilában keltett visszhangjában számba vétetnek a megkerülhetetlen gyökerek, a pályakezdés főbb csomópontjai: a visegrádi építésztáborok, Sárospatak Makovecz-gimnáziuma, Turi első megépült kisari, nagykállói, csengeri, csemői házai. Majd a Budapest környéki települések saját arculattal formált épületei, leginkább Budakalászon, ahol Turi 23 éven át volt elhivatott főépítész. Innen és számos családi házából szerzett építő és építtető tapasztalatot, amivel felvértezte magát a devecseri vörösiszap-katasztrófa utáni újjáépítés embert és építészt próbáló küzdelmeihez, humanista szociológiájához. A következő 200 oldalnyi album a házakon túl a főépítészi és az építve tanítani gyakorlat rejtelmeibe is bepillantást enged. A fotók és a rövid szövegek szép tezaurusszá állnak össze.