• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Evezőspálya céltornya

  Ötletpályázat – 1. díj

  Terv: Máté Tamás, Vass-Eysen Áron – BIVAK

  „…motiválni csak úgy lehet, hogy a végletekig, de még utána is toljuk a határokat. Ha nyomunk hússzor egy percet rövid pihenőkkel, az a beledöglésig tart. Csak így lehet fejlődni.” – Vajda Attila

  A Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti Tagozata és a Magyar Építőművészek Szövetsége 2016 októberében nyílt építészeti pályázatot hirdetett 40 év alatti építészek számára „Evezőspálya céltornya 2016″ megnevezéssel. A fiataloknak a kiírás szerint egy „ideálisra” elképzelt, a jövőben is jól használható evezőspálya épített környezetének területfejlesztési koncepciójára, valamint a versenyek rendezésére szolgáló létesítmények építészeti megfogalmazására kellett gondolatokat és javaslatokat tennie. Az 1. helyezést Máté Tamás és Vass-Eysen Áron munkája nyerte el.

  „A győztes tervben a céltorony nem felfelé, hanem hosszanti irányba terjeszkedik. Praktikus, jól illeszkedik a pályához, s nem képez akadályt a szélnek. Ilyen jellegű megjelenítést, pályával kapcsolatos gondolkodásmódot még a világ egyetlen pályáján sem láttunk” – írja a bíráló bizottság zárójelentésében Petrovics Kálmán, az MKKSZ fejlesztési alelnöke.

  A pályázók a céltorony megformálásakor a finom, kecses hajók formáját vették alapul, könnyű, lebegő épületet képzeltek el. A telepítési koncepció külön vendég és sportoló zónára csoportosítja a funkciókat, könnyedebb és átláthatóbb működést biztosítva. A céltornyot, mint a hely emblematikus épületét az osztósziget csúcsára helyezték, az összes funkciót egy szintre csoportosították és lábakra emelték. 90 méter hosszú, feszes tömeg „suhan” a víz felett, ahonnan mindenki azonos magasságból nézheti a versenyeket. A tervezők szerkezeti megoldásaiban és anyaghasználatában a magyarországi vízparti építészetre jellemző, egyszerű és őszinte megoldásokat alkalmaztak: tüzihorganyzott acél szerkezeti elemek, szerelt kötéssel rögzítve.

  A zárójelentés kiemeli, hogy a BIVAK emblematikus terve a nemzetközi gyakorlatban is jól hasznosítható ötlet lehet. A helyszínrajzi telepítés a verseny-, a vendég- és sportolói zóna pontos és szigorú lehatárolásával példaértékű, az átütő, légies épület gazdag szellemi tartalmat közvetít.