• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Termálfürdő terve, Soltvadkert

  Hauszmann diplomadíj, 2017

  Terv: Font Izolda
  Konzulens: Dobai János DLA
  Opponens: Pethő László

  Soltvadkert mellett fekszik a Vadkerti-tó, ahová nyáron a kellemes strand miatt, télen a sima jég miatt látogatnak a környékbeliek. Egy tó melletti telken már kijelölte a város a régóta vágyott termálfürdő helyét.

  Az egyelőre üres telken jelenleg egy termálkút található, ami gyógyhatású, magas ásványi anyag tartalmú sárgás vízzel rendelkezik. A helyszín egy fákkal, bozótossal körülvett terület, a sűrű növényzet nem enged rálátást a legközelebbi nyaralókra sem. Ezt a zárt szituációt nyitja meg a terv a tó felé, hogy az épületből kilátás nyílhasson a vízfelületre. Az épület feladata egy olyan helyen, ahol nem befolyásolja még épített környezet az épület elhelyezkedését, az alkalmazkodás: csak a természetes környezet alakíthatja. Az elhelyezésnél fontos volt, hogy a meglévő értékes fák megmaradjanak, és az épület minél közelebb kerüljön a vízparthoz.
  A tervezett fürdő formájával is arra törekszik, hogy a természetbe leginkább illeszkedjen. Alapképlete egy lapos, több helyen felhasított korong. A merőleges rendszerben megjelenő hasítások fellazítják a nagy, lapos testet, főleg a part felé nyílik az épület, az érkezéssel ellentétes irányból csak a bejárat bemetszése látható. A felvágások oldalai üvegfalak, így a belső tér ezeken keresztül kap fényt. A tér az üvegfalak miatt tagolt, de mégis átlátható marad. A külső, íves fal zárt, a medencék mellett egy-egy alacsonyan elhelyezkedő ablak töri meg a teljes zártságot, és kilátást biztosít fürdőzés közben. A teljes kilátást azonban csak a tetőn kaphatjuk csak meg, itt jó időben akár napozni is lehet. Innen nézve a tó egésze belátható.
  Alaprajzi értelemben a földszint két félkörre tagolható. Egy félkör jut a megérkezésnek, átöltözésnek, és egy másik félkört kap a fürdőzés. A fürdőtérben három bevágás van, az egyikben a szabadtéri medencék helyezkednek el, a másik kettőbe bekúszik a környező természet. A negyedik bevágáson át juthatunk be az épületbe az út irányából csak ez a megnyitás látható a korongon.
  Az előtérbe vezető úton már belátás nyílik a medencékhez, ahová az öltözőkön keresztül juthatunk. A földszinti medencetér két részre osztható, van egy hármas egység, amit meleg, langyos, valamint hideg medencék alkotnak, innen indul egy egykarú lépcső is a pinceszintre. A másik részben két gyermekmedence foglal helyet. A két részt a legnagyobb bevágás tagolja, amiben a földszinten található egy szabadtéri úszómedence, ide az üvegfalban található ajtón keresztül juthatunk ki. Ugyanebben a bevágásban a pinceszinten egy szabadtéri merülő medence helyezkedik el.
  A pinceszint nagy részét a gépészeti helyiségek valamint a földszinti medencék tartószerkezetei foglalják el. A bejárat és az előtér alatt egy úszómedence és egy termálmedence van, a fenti egyik gyermekmedence alatt öt szauna található. Ezekhez tartozik egy zuhany valamint egy kültéri hideg merülő medence. A tetőre is fel lehet jutni egy acél-üveg szerkezetű kijárón keresztül, fent a tető egy része járható, nagyobb része zöldtető.
  A külső íves felületet függőleges fa lécburkolat borítja, a bevágásokban az attikák egyszerű fehér vakolatot kaptak. A faburkolat öregedése, természettel együtt változása is segíti majd az épület és környezet kapcsolatát. A belső és külső tér közti kontrasztot a burkolatok is erősítik. A belső térben a fő felületi elemek az üveg, a fémkeretek, a beton, a padló sötétszürke méhsejt mozaik burkolata és a víz felszíne.