• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • A folytonosság varázsa

  Budapest ONE irodaház, Budapest

  Építészek: Paulinyi Gergely, Reith András, Vámossy István
  Szöveg: Mizsei Anett
  Fotók: Bujnovszky Tamás

  Bezárult a „kör”, a több ütemben zajló építés végére valóban „éppé” vált a forma: a Paulinyi&Partners által tervezett parametrikus gyűrű Kelenföld látképének ikonikus épületévé vált. A szoborszerű tömeg landmark-ként jelenik meg a városszövetben, mértéktartó magasságával azonban nem nehezedik rá környezetére. A városrész fejlődésének egy fontos mérföldkövéhez érkeztünk a Budapest One megépülésével.
  Koncepciójából fakad hangsúlyos körüljárhatósága, mégsem elkerülésre késztet; sokkal inkább középpontja felé vonz. Nyitottságával hozzákapcsolja a környéket a dinamikusan fejlődő kelenföldi területekhez. A gyűrű belseje árnyas, zöld teret rejt, amelyre fontos közösségi, kereskedelmi, vendéglátóipari funkciók csatlakoznak, éppúgy szolgálva a környékbeli lakosságot, mint az itt dolgozókat.
  A forma ereje, folytonossága legerősebben a belső udvar felől érzékelhető. Az ívek kellően nagyok ahhoz, hogy a lendület érzékelhetővé váljon, ugyanakkor pozitív és negatív irányú görbületek modulálják az épület egyébként tekintélyes tömegét. Nyugodt, méltóságteljes, de dinamikus is: mintha csak a szél formálta volna. Áramlást képez le, amely megjelenik abban is, ahogyan a közlekedést szervezi maga körül. A meglévő tengelyeket a földszinten alig-alig téríti ki, csak finom tájépítészeti eszközökkel és hangsúlyokkal definiálja újra a teret. A tervezés során szimulációk segítették az emberek mozgásának megfejtését, lehetővé téve annak optimális szolgálatát. Az átmenő forgalom mellett az irodákhoz közösségi közlekedési eszközzel érkező dolgozók is könnyedén, magától értetődő útvonalon, racionálisan tudják elérni úticéljukat.
  A kávézók, vendéglátó egységek és üzletek a tágas belső udvart „kisvárosi” térré transzformálják. A három dimenzióban hullámzó zöldfelület lágy, dombos mikro-tájat alkot, amelybe egy multifunkciós színpad is illeszkedik. A járdaszinten négy íves tömeggel ér le a földre az épület szalagja. Ezekben az irodaterek reprezentatív, ám mértéktartó előterei mellett találkozópontok, vendéglátó egységek jöttek létre, amelyek új szolgáltatási minőséget hoznak a környék lakóinak életébe. Az épület használatának rugalmasságát, szakaszolhatóságát e magok és az emeleteken egybenyitási lehetőségek biztosítják.

  Felelős tervezők: Dr. Paulinyi Gergely DLA, Dr. Reith András PhD, Vámossy István
  Építész főmunkatárs: Dr. Burián Gergő DLA
  Projektvezető építészek: Balaskó Miklós, Haaz Imre, Kiss Márton
  Építész munkatársak: Baranya Tamás, Bense-Füzy Julianna, Csutorka Júlia, Móser Balázs, Vida Lóránt
  Belsőépítészet: Vass Orsolya, Vámossy Ágnes – Zenit Home / Paulinyi & Partners
  További építész munkatársak: Ágó Mátyás, Botzheim Bálint, Bukovszky Péter, Czetl-Gunst Ursula, Czíria Tamás, Debreceni András, Dienes Szabolcs, Füzes Bálint, Kiss Csaba, Molnárka Gergely, Nagy Gábor, Németh Roland, Perlaki Antal, Paulinyi Judit, Reviczky Zalán, Rónai Titusz, Simon Edina, Somodi-Ridzi Júlia, Szecsei Mária, Szécsi Margó, Szivák Béla, Szulágyi Zsófia, Terbe Erzsébet, Tömösiné Nagy Ibolya, Vass Orsolya
  Tájépítészet: Gyüre Borbála, Lád Gergely – Geum
  Ingatlanfejlesztő: Futureal-csoport