• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Asszisztencia

  Egészségház, Budakeszi

  Építész: Bártfai-Szabó Gábor
  Szöveg: Csontos Györgyi
  Fotók: Dénes György

  A budakeszi központ megújult rendelőiben hivatásukat végző egészségügyi szakemberek bizonyára a maguk területén is tapasztalják: mit sem ér a zseniális gyógyítási koncepció, a korszerű orvosi eszköztár az általában a háttérben szerényen meghúzódó asszisztencia nélkül.
  A település korábbi egészségügyi épületének energetikai „meggyógyításánál” (korszerűsítésénél) sem lett volna elegendő az építészeti „egészség” (minőség) megjelenéséhez önmagában a műszakilag alkalmas új hőszigetelő anyagok és nyílászárók elhelyezése, ahogy az eredeti építési koncepció sugallta. Szerencsére jelen volt még ezeken túl a – valószínűleg az építész szakmán kívüliek számára egyszerűnek és magától értetődőnek tűnő, a bár nem kifejezetten látványos, ugyanakkor ebben a „műfajban” rendkívül nagy erőfeszítést megkívánó – felelős tervezői asszisztencia is, értve és helyén kezelve a helyi épített környezetet, a meglévő épület adottságait és a majdani épülethasználókat egyaránt.
  A tervező Bártfai-Szabó Építésziroda egy műszakilag erősen felújítandó épületet kapott alapanyagul. A didaktikus tervezés helyett azonban – végiggondolva a korábbi ház meghibásodásának és használati anomáliáinak okait – az eredeti karakter lehető legteljesebb megtartása mellett a legalapvetőbb tömeg- és alaprajzi átszervezést is a koncepciójukba foglalták. Ennek következtében észszerűen megváltozott az épület tetőformája, és az eredetileg eldugott pozíció helyett kiemelt és funkcionálisan használható helyekre kerültek az így már szeparálható bejáratok. A pályázati rendszer rugalmatlansága a meglévő és sokszor rosszul működő megoldások konzerválását sugallta. Csak a kitartó, szívós és tisztán látó tervezői felelősségnek és kreativitásnak köszönhető, hogy ebben az értelmetlen műszaki „zsákfutásban” az egyes épületrészeket jó arányban hangsúlyozó, a tetőfelnyitásaival a település felé is kommunikáló új épülettömegek jöttek létre.

  Építész tervező: Bártfai-Szabó Gábor – Bártfai-Szabó Építésziroda
  Építész munkatársak: Agyagási Iulia, Fekete Andi, Fekete Csilla, Nagy Mariann, Radnóczi Kinga
  Tartószerkezet: Éles Tibor
  Épületgépészet: Oltvai Tamás – Oltvai Gépész Stúdió
  Épületvillamosság: Zentai Csaba – Három Zentai Kft.
  Megrendelő: Budakeszi Város Önkormányzata