• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Aurea Mediocritas

  Élelmiszeripari Üzem, Karcag

  Építész: Csanády Gábor
  Szöveg: Móré Levente
  Fotók: Csanády Gábor

  Feszes, szimmetrikus szerkesztés és kellemes ritmus jellemzi a karcagi Szentannai Sámuel szakközépiskola új élelmiszeripari üzemét, amelyet Csanády Gábor az Alföld építészeti hagyományának tiszteletben tartásával, mégis jól azonosítható kortárs jegyekkel alkotott meg.
  Százhúsz éve már, hogy 1899-ben Darányi Ignác földművelésügyi miniszter felavatta a karcagi Szentannai Sámuel Középiskolát. A nagy múltú, gondozott parkban álló épületegyüttest 2008-ban kezdték el a mai korhoz igazodó, az agrárium és az élelmiszeripar területét komplexen lefedő intézménnyé fejleszteni. Átfogó átalakítása több lépcsőben zajlott:2010-ben az iskolaépületet, 2014- ben a kollégiumot, a régi tanügyi épületet, a gazdasági igazgatás épületét és a konyhát korszerűsítették. Az építkezések sorában eddig utolsóként, 2015-ben pedig elkészült Csanády Gábor élelmiszeripari tanüzeme és műhelyháza, amelyben a mai ipari rendeltetésű épületektől merőben eltérő koncepció szerint a szikár funkcionalizmus a lehető legkisebb környezeti terhelés igényével és komoly építészeti minőséggel párosul.
  Az agrár- és élelmiszeripari szakmákban elengedhetetlen és döntő súlyú a gyakorlati képzés, amelynek elsődleges bázisát tangazdaságok és tanüzemek adják. A szükséges ismeretek, készségek megszerzése során a legfrissebb technikai vívmányok megismerése nyújthat csak hosszútávon használható tudást – az eszközök időről időre történő cseréje tehát egy szabadon használható épületet igényel. Bár az üzem termékeit elsősorban az iskola konyhája hasznosítja, a feldolgozott élelmiszer áruba bocsátása érdemben járul hozzá az iskola fenntartásához. Ezt a szimbiózist az iskolához tartozó gazdaság teljesíti be, így a gyakorlati oktatásban betöltött szerep mellett az előállított termékek eladhatóságát segítő, praktikus megoldások keresése is fontos szempont volt a tervezés során. A gyümölcsfeldolgozó alapanyagát a mintegy kéthektáros gyümölcsös biztosítja, a növényolaj-üzem a szántóterületen termelt napraforgót dolgozza fel, a lisztkészítés oktatására pedig egy kis teljesítményű berendezés, úgynevezett „minimalom” szolgál. A tanüzemben készült tésztát, gyümölcsleveket, lekvárt és étolajat értékesítik, a pálinkafőzőben pedig bérfőzést vállalnak.

  Építész vezető tervező: Csanády Gábor Mátyás DLA
  Építész munkatársak: Pálfi Flóra Barbara, Gergely Gyöngyi, Fridrich László
  Statika: Aninger Judit
  Gépészet: Hódosi József, Bondár Imre (talajszondák)