• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Az elvetett mag

  Evangélikus kápolna, Pestszentimre

  Építész: Krizsán András
  Szöveg: Maczkó Erzsébet
  Fotók: Bujnovszky Tamás

  A templomépítés terve először 1930-ban, az ágostai hitvallás négyszázadik évfordulóján merült fel Sokoray Károly lelkész és Fritsch Ottó felügyelő szolgálati idejében. Az egyházközség telket is kapott az önkormányzattól, de a háború miatt meghiúsult az építés. Így a pestszentimrei evangélikusok 85 éven át a református templomban tartották istentiszteleteiket.
  Amikor 2007-ben a pestszentlőrinci evangélikus templomban újra felötlött a pestszentimrei kápolna építésének gondolata, az evangélikus gyülekezet tagjai imádkozni és dolgozni kezdtek a felépítéséért. 2015-ben a presbitérium úgy döntött, hogy állami, önkormányzati és egyházi támogatással, valamint a gyülekezet áldozatvállalásával felépíti a Kastélydombi evangélikus kápolnát. Az építkezéshez több helyszín is felmerült, míg végül a gyülekezet megvásárolt egy kedvező fekvésű nagy telket Pestszentimre főutcáján, a Nemes utca és István utca sarkán, rajta egy 60-as években épült sátortetős családi házzal. Döntésüket az is befolyásolta, hogy a már meglévő épület alkalmas volt a parókia kialakítására. A telek különösen kedvező adottsága, hogy a Nemes utcában sorakoznak a különböző felekezetek templomai. Viszont kötöttséget jelentett a vegyes beépítésű, kertes, családi házas övezet, a különböző minőségű lakóépületekkel. A tervezést a meglévő lakóépület és a szigorú beépítési kötöttségek nehezítették.
  A Luther-kápolna és a hozzá kapcsolódó gyülekezeti helyiség épületének tervezésével 2015-ben, Krizsán András építészt, a Magyarországi Evangélikus Egyház Építész Bizottságának alelnökét bízták meg. Az építész koncepciója az volt, hogy az ingatlant kiemelje a családi házas övezetből és megteremtse azt a szakralitást, amelyet a kápolna megkíván, ezért az épület tömegét befordította a telekhatár egyik végébe, hogy minél jobban elhatárolja a szomszéd telektől. Az alacsonyabb gyülekezeti termet pedig L alakban befordította a másik telekszomszéd felől, hogy látványában kapcsolódjon a már meglévő parókia épületéhez.

  Építész: Krizsán András
  Építész munkatársak: Tömpe Zoltán, Szabó Lajos, Krizsán Gergely
  Szerkezettervező: Dudinszky Orsolya – FD Terv Kft.
  Belsőépítészet: Baló Dániel, Szűts Nóra
  Statika: Medek Ákos – Medek Iroda Kft.
  Épületgépészet: Rosza Csaba – Pumpero Bt.
  Elektromos tervezés: Paizs István – Pivillterv Bt.
  Kertterv: Varga Dániel
  Akusztika: Bite Pálné – Vibrocomp Kft.
  Megbízó: Pestszentlőrinci Evangélikus Egyházközség, Győri Gábor esperes
  Kivitelező: Lőrinci Építő és Fővállalkozó Kft.