• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Egy lépéssel tovább

  Négylakásos társasház, Budapest, Római-part

  Építész: Turi Gergő
  Szöveg: Botzheim Bálint
  Fotók: Dénes György

  Ha az építészeti tervezés alapját kellene megnevezni, a választás valószínű a családiház-tervezésre esne. Hasonló lépték a kis társasházak műfaja, aminél a központi téma ugyanúgy a hajlék, de a lakások egymásra és a környezetre is reflektálnak, ezáltal a tervezés itt több rétegből álló feladat. A budai Duna-part közelében álló új társasház ezt a viszonyrendszert plasztikus eszközökkel jeleníti meg.
  Az alapritmust a város egyik kiemelt kertvárosi környezete határozza meg, egy rövid sétányi közelségben a Római-parttól. A környék vegyesnek mondható építészeti karaktert hordoz, ami inkább disszonanciát hordoz magában, háttérzajként befolyásol, és semmiképpen nem ösztönöz követésre – talán még tudomásulvételre sem lenne méltó. Ebben a környezetben szinte egyedüliként az út menti fák teremtenek nyugvópontot. Az értő fül azonban a zajban is meghallja a zenét. A környezet építészeti zűrzavarából kihámozhatók a lényegi építészeti őselemek (arché), amelyek alapkészletet kínálnak egy ilyen közegben az építéshez. Ebbéli minőségében értelmezhető a ferde tető és a lyukarchitektúra, valamint a tektonikát itt-ott megmutató szerkesztésmód. Az elemeket mozgató törvény (logosz) meghatározása azonban egyedül a tervezőn áll.
  A telek hosszúkás aránya a környék telekalakítási hagyományából ered, és nagy vonalakban az épület tömegét is meghatározza. A feladat egy négylakásos társasház megtervezése volt. A telek és a beépítési előírások által meghatározott feltételrendszerben logikus lépés volt két lakást a földszinten, kettőt pedig az emeleten elhelyezni. A két földszinti lakás önálló bejárattal és saját kertkapcsolattal rendelkezik. Az emeleti lakások az épülettömeg központi részén található, azt lényegében kettéosztó közös lépcsőházból tárulnak fel.

  Vezető építész tervező: Turi Gergő
  Felelős tervező: Turi Attila
  Építész munkatárs: Álmos Csaba
  Tartószerkezet: Baráth Dorottya
  Gépészet: Ilyés Zoltán
  Elektromos tervezés: Tóth Zoltán
  Közlekedés: Kenéz Attila
  Megbízó: Zelenák András
  Kivitelező: Dyrax-ER Kft.