• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Egyéjszakás kaland

  Ibis Styles Budapest Airport Hotel, Ferihegy

  Építész: Szerdahelyi László
  Szöveg: Götz Eszter
  Fotók: Bujnovszky Tamás

  Évtizedes várakozás után végre szállodát kapott a ferihegyi repülőtér. Nem a városban, nem a Határ úti közlekedési csomópontban, hanem ott helyben, a reptér tömbjéhez könnyed, kecses fedett folyosóval kapcsolódva, amely zavartalanul fut át a kettő között elterülő parkolón. A szálloda – a praktikumon messze túl – olyan formavilágot hoz, ami ezt az átmeneti területet igazi hellyé tudja változtatni.
  A kompozíció már az odavezető úton haladva is megragad: egy lekerekített sarkokkal határolt, kavicsszerű tömb, finom dinamikával megmozgatott sávos homlokzattal, könnyed előtetővel, amely a gyalogos folyosóban folytatódik. A tengely a hotel tömbjének sarkából indul, ide került a bejárat, és ez az elforgatás, a főhomlokzat felvállalt hiánya is kiemeli a reptérrel való funkcionális kapcsolatot. Kihangsúlyozza, hogy nem akar városi épületként megnyilvánulni, nincs mihez igazodnia, látogatói kis kivétellel egyetlen éjszakát töltenek itt. Kora hajnali utazás előtt állók, átutazók, a repülőtársaságok személyzete, esetleg gyors tárgyalásra érkező üzletemberek töltenek itt rövid átmeneti időt két „igazi” célpont között.
  Az átmenetiség azonban itt erénnyé lett. A tervezőt megihlette a Tima Zoltán tervezte Skycourt nagyvonalú íves szerkezete, de jó arányérzékkel nem gondolta túl az építészeti utalást; inkább az utazás, az indulás, útrakelés motívumából indult ki. Nem könnyű feladat, hiszen egy szálloda vendégei ugyanakkor nyugalmat, biztonságot igényelnek, egy rövid kikapcsolódást az utazás előtt vagy után. Így a két ellentétes minőségnek egyszerre kell átjárnia a házat. Szerdahelyi László vezető építésznek és csapatának bravúrosan sikerült ezt megoldani: a homlokzaton az álló-fekvő ablakok egymást követő ritmusa játékos, de kiegyensúlyozott; a zárt felületek légies megtörése a város felőli oldalon átívelő menekülőhidakkal szépen lazítja fel a tömbszerűséget; a háromszög formájú, lekerekített sarkú előtető könnyedén libben felfelé, sarkával érintve a hotel tömbjét, mint egy kinyúló szárny.

  Vezető tervező: Szerdahelyi László – Aspectus Architect
  Építész munkatársak: Csécsei Ákos, Szendrői Júlia, Gáspár Tibor, Bali Dóra, Zsólyomi Réka, Karcagi Balázs
  Épületszerkezetek: Reisch Richárd (FRT Raszter), Mile Viktória
  Tartószerkezetek: Mihucz Levente (MI.V. Mérnökiroda Kft.), Eőry Gábor
  Homlokzati panelrendszer: Styaszny Sándor (Konkret Terv Kft.)
  Épületgépészet: Szira János (Légmester Kft.), Kósa Ákos
  Épületvillamosság: Üveges Zoltán (Artrea Consulting Kft.), Mátyus Kornél
  Belsőépítészet: Ring Miklós (IDM Group Kft.), Füzy Zsuzska, Kincses Tímea
  Kert: Steffler István (Archikert Bt.), Herczeghné Csillag Katalin
  Konyhatechnológia: Fellegi Zoltán (Multi Konyha Kft.), Kaszab Piroska
  környezetvédelem: Magóné Szőke Szilvia (Viva Natura)
  Kivitelező: Market Építő Zrt.