• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Élő egyszerűség

  Kiállító- és rendezvényház, Villány

  Építészek: Getto Tamás
  Szöveg: Radev Gergő
  Fotó: Greypixel

  Villány kapcsán egyértelműen a bor jut eszünkbe. Ott járva pedig az emberközeli, kedves karakterbe kóstolhatunk bele, mely e vidék sajátja. Apró épületeivel, gazdag formavilágával mára élő történelem. Gettó Tamás és társai által érlelt kétszintes rendezvényépület a Kovács család birtokában lévő, 19. századi pincerendszer továbbfejlesztése, tudatos présház-transzformáció.
  A megrendelő és a tervező egyaránt villányi gyökerekkel rendelkezik, több közös munkát maguk mögött tudva egyértelmű volt, hogy ezt a projektet is együtt valósítják meg. A szándékot az állam és a város is jó szívvel támogatta. A rendezvényház százharminc fő vendégül látására alkalmas alapterületével és a helyi borkultúra történetét és eszközeit bemutató kiállításával új színfoltot jelent a város életében.
  A megrendelő bortermeléssel ugyan nem foglalkozott, de a régi családi pince impozáns méretű, dongaboltozatos tereiben mindenképpen borral kapcsolatos funkciókat képzelt el. A család ambíciói azonban ennél többet kívántak, ezért további kiegészítő tevékenységet, kiállítóteret, rendezvénytermet és vendéglátást is terveztek a pincébe, amelynek kiszolgálására a felszínen további épületekre volt szükség. Az építési munkák az építész és megrendelő közös, gondos előkészítő munkájának alapján kezdődtek. A Getto Tamás munkáira jellemző igényes, jól végiggondolt részletképzés azonban csak a tervezés fáziság terjedhetett.

  Generáltervező: Gettoplan Bt.
  Építész: Getto Tamás DLA
  Építész munkatárs: Schunk Tímea DLA, Kozák Barnabás
  Statika: Nagy László
  Épületvillamosság: Vas Tibor
  Épületgépészet: Vígh Szabolcs