• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Ésszerű keretek között

  Portus Home vendégház, Dörgicse

  Építész: Kovács D. Barna
  Szöveg: Papp Tímea
  Fotók: Bata Tamás

  Festői, kanyargós utakon jutottam el Kicsdörgicsére, a Balaton-felvidék tán legkisebb falujába; útközben fel-felsejlett a magyar tenger látképe. A tenyérnyi településre beérkezve derült ki, hogy itt minden utcát Diófának hívnak. A tűzoltószertárt kellett keresnem; így hívják a helyiek, pedig nem is igazi szertár, hanem egy régi tűzoltóautó a főút mellett. Innen már rövid sétára van a Portus Home vendégház, mely idén júniusban készült el.
  Távol a parti nyüzsgéstől, de mégis csupán pár kilométerre a Balatontól várja leendő vendégeit a ház. A tulajdonosok azzal a szándékkal vágtak bele az építkezésbe, hogy egy olyan pihenőhelyet hozzanak létre, ahol az emberek zavartalanul élvezhetik a vidék adta csendet és nyugalmat, örömüket lelhetik a természet közelségében. A tervezésre Kovács D. Barna építészt kérték fel, akivel hamar közös hangot találtak. A fogalmakat a kezdetekkor együtt tisztázta a mérnök építtető és a tervező, így a részletek elméleti szinten kidolgozottak voltak; a megbízók partnerként vettek részt a közös munkában, de hagyták dolgozni az építészt.
  A hagyományos településkép és a mai, fizikai és szellemi értelemben is korszerű építészeti megjelenés között szép egyensúly született, a ház friss koncepcióval ötvözi a modern és a régi, archetipikus elemeket. A falut kis léptékű családi házas beépítés jellemzi, zömmel az utcára merőleges, oromfalas, nyeregtetős épületekkel. Ebbe a rendbe utcai homlokzatával szépen illeszkedik a szintén földszintes beépítésű, oldalhatárra tolt új vendégház. Az egyenes ereszfal, a nyeregtető 45°-os dőlésszöge és vakolt felületek a tradicionális karaktert őrzik. Az épület fontos eleme az oromfal, szellemes megoldás benne a kis ugrás, ahonnan kiindul az ablaknyílás. A tervező precízen kidolgozta az arányokat, ráerőltetett rendszer helyett magával a geometriával tartotta meg az értékek arányrendszerét. A tető természetes nád héjalást és kerámiakúpos fedést kapott, ez utóbbi eredetileg fém lett volna, de így is megmaradt az íve.

  Építész: Kovács D. Barna
  Statika: Styaszny Sándor, Alibán Dénes
  Gépészet: Porosz Géza