• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Lövőház, újratöltve

  Haris Park, Budapest

  Építészek Architects: Kovács Márton, Göcsei Sándor
  Szöveg Text: Okrutay Miklós
  Fotók Photos: Darabos György

  Az 1696-os alapítású Budai Polgári Lövészegylet több korábbi helyszín után 1885-ben költözött végleges otthonába. A széles körben ismert Marczibányi téri épület Hofhauser Antal tervei alapján épült az egykor a város szélén elterülő, felhagyott agyagbánya területén. Az épületegyüttes évtizedes bizonytalanság után most új funkcióval, kivételes minőségben éledt újjá.
  A városi polgárság leginkább jellegzetes sportja évszázadokon át a céllövészet volt, amely eleinte szorosan összefüggött a hadkötelezettséggel, a harci felkészüléssel. A lőfegyverek használatának gyakorlására lövészegyleteket alapítottak, Magyarországon a legkorábbi említés a késmárki egylet létéről maradt ránk a 16. század elejéről. A lőegyleteknek bármely céhbeli iparos a tagja lehetett, de a belépést erkölcsi és anyagi feltétekhez kötötték. A honvédelmi jelentőség a 17. században tovább nőtt, mivel az egyes céhek kötelezettekké váltak a városok falainak és kijelölt bástyáinak védelmére. Végül a 19. század elejére a lövészet egyre inkább divattá, felkapott szórakozásként a társasági élet részévé vált.
  A budai hegyvidék „svájci” modorú villaépítészetét idéző lövőház ennek az épülettípusnak idehaza egyetlen fennmaradt példája. A dísztermet is magába fogadó, egyemeletes központi tömeghez mindkét oldalról kisebb tömegű, pavilonszerű épületrész csatlakozik. Az egyes épületek főhomlokzatai faragott-esztergált faoromzattal tárulnak föl, a nyerstégla homlokzatot a nyílások keretezése, a sarkok armírozásának vakolatarchitektúrája gazdagítja. A lőgyakorlatok az épület mögötti területen zajlottak. Az épületet Ray Dezső tervei alapján 1932-ben jelentős módon korszerűsítették a korabeli Európa legmodernebb lőterét hozva létre, ekkor az új lőfegyver-állások mellett íjászpályákat is kialakítottak.

  Generáltervező: Kovács Márton, Göcsei Sándor – Egyperegy Építész Műterem
  Belsőépítészet 1. Ütem: Somlai Tibor, Molnár András – Somlai Design Studio
  Belsőépítészet 2. Ütem: Csuzdi Miklós, Patai Gabriella – Ga Design Budapest
  Tűzvédelem: Rimár Sándor
  Konyhatechnológia: Rátonyi Árpád
  Kert- És Tájtervezés: Geiger Nóra
  Tudományos Dokumentáció: Bor Ferenc
  Értékleltár: Fehérvári Zoltán
  Falkutatás: Lángi József
  Műemléki Felügyelet: Sajti Zsuzsanna
  Építtető: Dr. Haris Éva, Haris György, Haris Gergely – Haris Park Kft.