• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Műemlékből co-working ház

  Base4Work, Pozsony

  Építészet, belsőépítészet: DF Creative Group, Studio Perspektiv
  Szöveg: Szegő György
  Fotók: BoysPlayNice

  Dušan Jurkovič (1868–1947) építész, iparművész, néprajztudós a Monarchiában a szlovák népi építészetből induló nemzeti architektúra legjelentősebb alkotója. Kései korszakában tervezte a pozsonyi (1941–1944) fűtőerőmű art deco épületét. Ma a legmagasabb szlovák építészeti állami kitüntetés névadója. A már nem használt – 2008 óta műemlék – erőmű megőrzése szlovák kulturális identitáskérdés is.
  Az épületet 1944-ben, a pozsonyi hidakat és a közeli Téli kikötőt ért angolszász légitámadások idején részben elpusztult. 2021-ben a Studio Perspektiv és a DF Creative Group tervei szerint újjáépítve, területe több mint 5000 m2 re bővült. Felújítását a Duna-parttól délre eső környék dinamikus ingatlan-boomjának is köszönheti. A felmerült új funkció kérdésében döntő szempont volt a város ingatlanpiacának kínálatából hiányzó co-working irodapark megteremtése. Az egykori pozsonyi fűtőerőműben a beruházó a Studio Perspektiv és a DF Creative Group építészeivel közös döntése nyomán a tér egyedülálló adottságait és ipari jellegét hangsúlyozva alakítottak ki az irodákat, a 3900 m2 irodafunkción túl fennmaradó 3000-3500 m2-en a DOT Contemporary Art Gallery, egy multifunkcionális rendezvényeket szolgáló csarnoktér, étterem és kávézó került kialakításra. Ezzel a ház kontrasztja lett a környező épületek kortárs – kevés helyi karakterjegyet mutató – globalista imázsának. A felújítást Ján Antal és Barbora S. Babocká építészek úgy tervezték meg, hogy az eredeti részek látványa megmaradjon; úgymond megjelenjen Dušan Jurkovič kézjegye.
  Az építészek a 21. század elvárásai szerint értelmezték Jurkovič munkáját. Az autentikus ipari miliőt a 450-főre kialakított munkahely mai igényeivel ötvözték. A hely diktálta egyénített megformálás a felhasználók speciális igényeit is képesek kielégíteni, külön irodaterekkel, fix íróasztalokkal, hot deskekkel, hangszigetelt kommunikációs kabinokkal, workshop-terekkel, valamint 4-18 fős tárgyalókkal. A vendég-ügyfelek is használhatják a közösségi tárgyalókat és a komfortos találkozó- és networking zónát.

  Építészet: DF Creative Group
  Belsőépítészet: Studio Perspektiv
  Vezető tervezők: Ján Antal, Martin Stára, Barbora S. Babocká – Studio Perspektiv, Martin Paško – DF Creative Group
  Épületfelújítás: PAMARCH
  Tervező munkatársak: Jakub Budaj, Silvia Snopková – Studio Perspektiv
  Megbízó: Penta Real Estate