• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Pompás egyszerűség

  Lovarda és közösségi épület, Felsőörs

  Építész: Eszenyi Ákos
  Szöveg: Géczi János
  Fotók: Molnár Csaba – Molnár Stúdió

  Minden ízében tájba simuló, Balaton-felvidéki, egyszerűségétől pompás gazdasági épület az új felsőörsi lovarda. Megfelelőbb környezetbe nem is kerülhetett volna: erősíti a hely auráját.

  A földúton megközelíthető 30 hektáros birtokon alig egy tucatnyi, különböző fajtájú ló él, a lófürdetőnek és néha itatónak használt mesterséges tóban pedig olykor kétszáz vadkacsa. A szabadon tartott lovak tetszésük szerint hol az apró forrásoknál, hol az erek menti magas füvesben bóklásznak és legelnek, hol hűsölnek a ligetek valamelyikében, hol csapatostól körbevágtáznak a maguknak kitaposott ösvényeken. A birtokon néhány állatgondozáshoz szükséges kiálláson kívül egyetlen istálló magasodik. Az építmény alakja, ornamentikája harmonikusan illeszkedik a néhány újabban épített, karakteres felsőörsi lakóházhoz.
  Eszenyi Ákos terve 2011-ben készült el, a tulajdonos anyagi lehetőségei szerint ebből eddig fölépült az istálló s megvalósításra vár a lovarda. Ugyancsak elkészült egy néhány fából ácsolt melléképítmény, amelyek a lovak takarmányozásához, trágyatartáshoz eredendően szükségesek, rossz időjárás esetén pedig állatbeállónak is használható. A tervezési feladat célja a terület lótartással kapcsolatos tevékenysége volt: istálló, lovarda és egyéb tevékenységek mellé lehetőségként adódott, hogy az istálló tetőterét később esetleg időszaki lakóhelynek, esetleg panziónak alakíthassák.

   

  Generáltervezés: Felvidéki Építész Műhely Kft.
  Vezető építész: Eszenyi Ákos
  Építész munkatársak: Lucskai Norbert, Pető Tamás, Takács István, Várnai Bence Gábor
  Statika: Szabó Imre – Traverz 50 Mérnöki Iroda Kft.
  Épületgépészet: Mangel Zoárd – Mangel Épületgépész Iroda
  Elektromos tervezés: Varró Tibor – MIXIVILL 2000 Bt.
  Tűzvédelem: Acsai István – Tűzfény Tűzvédelmi és Kereskedelmi Bt.
  Kertterv: Neumann Zsuzsanna – Dunapark Kft.
  Építtetők: Juhász Csaba és Péller Viola