• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Szerencsés csillagzat alatt

  Széchenyi István Általános Iskola, Budakeszi

  Építész: Turi Attila
  Szöveg: Tatai Mária
  Fotók: Dénes György

  Az első benyomás a fő forgalmi út felől: vonzó középület. Homlokzata tagolt és változatos, anyagai, színei egységessé teszik. Kissé kiugró előtetős bejáratai és a kiszűrődő gyerekzsivaj szinte beinvitál. A főbejáraton belépve két szint magas aula oldott, világos, oszlopokkal tagolt tere fogad.
  A 16 tantermes iskolát megismerve egyszerű rend rajzolódik elénk: a belső udvart körülölelő négy szárnyat világos közlekedők sora fűzi egybe. Bolyongásaink során az udvarra kitekintve mindig látjuk, hol is vagyunk, azaz biztonságban érezhetjük magunkat. Az udvar, az aula és a közlekedők nyitottak és meghittek egyszerre, az épület jellemzője, hogy patikamérlegen kimért egyensúlyt valósít meg ellentétes dimenziók között.
  Az iskola félkör alakú területre, a Kerekmező térre épült. A tereplejtés szerint lentről, illetve a főút mentén egyenes vonalú falak határolják, a másik két oldalát nagy, íves karéj öleli körül. Egyenes és íves jó arányban egészítik ki egymást. Az utcai szárnyban osztálytermek sorakoznak, s bár lényegében azonos nagyságúak, de az ablakaik és a megvilágításuk finom különbözése egyedivé teszi őket. A lejtős terep felső részén, az íves falakkal formált északkeleti szárnyban vannak a fő közösségi terek: az aula és az étkező, valamint a tanári szobák. Az északnyugati oldalszárny is tantermeket fogad be, külső határfala az ívet folytatja, a belsők az udvart határolják. Az alsó szárny, a tornaterem méretes tömbje határozott lezárást ad. Külső fala téglapilaszterekkel tagolt, várszerűen zárt forma, viszont a falbetétek fehér színe könnyeddé is teszi, az eresz alatti ablaksor pedig feloldja a zártságot. Az utca felőli front több szakaszra tagolt, ám tetejének a főbejárat felé – a lejtéssel ellentétes irányban – enyhén ereszkedő vonala és a téglalábazat egységbe fogja a homlokzatot – ahogy körben az egész épületet is.

  Építész: Turi Attila – Triskell Kft.
  Építész munkatársak: Turi Gergő, Robitsko Davor, Töviskes Csilla, Bárdi Tibor
  Tartószerkezet: Pongor László, Szikora Miklós
  Gépészet: Köves László, Gróza Zoltán
  Elektromos tervezés: Barta István
  Lebonyolító: BMSK Zrt.
  Kivitelező: Épkar Zrt.
  Építtető: Nemzeti Sportközpontok és Budakeszi város Önkormányzata