• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Táj és idő

  Pajtaétterem bővítése, Őriszentpéter

  Építész: U. Nagy Gábor
  Szöveg: Ostoróczky Nóra
  Fotók: Palkó György

  Az őriszentpéteri Táncpajta első átalakítása egy táncközösség próbaterméül szolgált. A kezdetben teakonyhaként funkcionáló épületrész az évek során kulináris zarándokhellyé változott, így a fogyasztótér bővítése szükségessé vált. U. Nagy egy rövid írásban említi, hogy nem szívesen vállalta a már késznek gondolt épületegyüttes továbbépítését, azonban véleménye szerint az építészet elevenségének alapfeltétele, hogy nem maradhat csupán illusztráció, a változó igények új megoldásokat hívnak életre. Így 2019-ben az új helyzetre adott válaszban egy újabb ,,dobozzal” bővült a kompozíció.
  Az első bővítés finom illeszkedése, az őt körülvevő környezetébe írt természetessége szinte megkérdőjelezhetetlen. A tájhoz való viszonya a nem szokványos forma ellenére is magától értetődően helyénvaló: az Őrségre jellemző „szeres” beépítés kerítés nélküli, házak által kerített portáinak telepítésmódja, az épület helyhez való tiszteletteljes viszonya erős atmoszférát teremt. Az eddigi beépítéshez szokott szemnek a jelen állapot a túlépítettség érzetét keltheti – érdemes azonban az új helyzetet nyitottan, az első érzetet mellőzve megvizsgálni. Az újabb beavatkozás megjelenésével egyfajta sűrűsödés jön létre, melynek oka valóban a bővülés igénye, az ilyen jellegű továbbépítés viszont ettől a tájtól sem idegen. A helyi „szerekbe” tömörülő hagyományos népi építészetre hasonlóképp jellemző a nőtt jelleg. Ez a fejlődés pedig mindig tetten érhető az épített egységek méretében és egymáshoz való viszonyában. Az új szereplő egyszerre alkalmazkodik a már itt lévő rendhez és mégis különválik a meglévő épületegyüttestől. Míg korábban a táncpajta üvegdoboza egyértelműen az épületegyüttes vezéralakja volt, az új bővítés ezt a hatást kicsit feloldja: a hangsúlyok kiegyenlítődnek, vagy talán inkább árnyalódnak, tovább tolódnak. Történik valami, mint ahogy több száz éve ezen a tájon, az ember és az őt körülvevő környezete között: egy alkotás a szokásos rendben írja tovább e viszonyt. Az ember a tájból most egy újabb területet elvesz, de a létrehozott új értékkel a táji karakter megjelenését formálja. Természetes folyamat ez.

   

  Építészet: MoHa Építészeti és Művészeti Kft.
  Vezető tervező: U. Nagy Gábor
  Építész munkatárs: Toldi Miklós
  Gépészet: Kadnár Béla
  Beruházó: Pajta Bisztró, Őriszentpéter
  Kivitelező: Ganz Danubius Hajtástechnika Kft. (tartó-, függönyfal- és üvegtető szerkezetek), Horváth Attila (famunkák), Monok Dávid (bádogos munkák)