• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • A Kisherceg látogatása

  Prezi iroda, Budapest

  Építészek: Alexa Zsolt, Rabb Donát, Schreck Ákos
  Szöveg: Baku Eszter
  Fotók: Bujnovszky Tamás

  prezi1

  Magyarország egyik, nemzetközi szinten is legdinamikusabban fejlődő vállalkozása, a 2009-ben Árvai Péter, Halácsy Péter és Somlai-Fischer Ádám által alapított Prezi folyamatosan változó irodakomplexuma egy várostörténeti térben, a Merkur Palotában talált új otthonra. Az egykor Teréz Központ névre keresztelt első telefonközpont 1900–1903 között épült, Balázs Ernő által tervezett székháza eredeti funkciójától megfosztva, de a modern kor kommunikációs elvárásait újszerű módon megfogalmazó cég számára változatos környezetet, egyfajta szabadon alakítható keretet nyújt.
  A belvárosi helyszínválasztás, csakúgy, mint a változatos térstruktúrájú épületnek a Prezi otthonává való alakítása, tudatos döntés eredménye volt: egy biciklivel, gyalog vagy rollerrel jól megközelíthető, a cég rohamosan növekvő csapatához rugalmasan alakuló épület kiszemelése. A Prezi munkamódszeréhez leginkább igazodó arculat, a belsőépítészet és a térképzés megvalósításában a korábbi (Budapest, Károly körút) iroda építészeti tervezésében a Pozna Anita építésszel együttműködő Minusplus tervezői, Alexa Zsolt, Rabb Donát, Schreck Ákos kaptak lehetőséget. A történeti épület valójában a Hajós utca és Nagymező utca között három szárnyban, négy szinten kialakított labirintus, ahol karakteres arculat segít az eligazodásban, s határozza meg az irodák hangulatát.
  Az első ütemben az egykori kapcsolóterem – ma bálterem névre keresztelt – negyedik emeleti reprezentatív tér készült el. Ez egy hatalmas, kreatív játszótér hangulatát idézi, ahol jól megfér egymás mellett a műemléki értékbe ágyazott műfüves dombtető, a belátható nyitott iroda és a rejtett, bújócskázásra és mini-konferencia megrendezésére egyaránt alkalmas, feltárulkozó, doboznak álcázott konferenciaszobák együttese. A hangulat rendkívül inspiráló, a költséghatékony anyaghasználat és a szándékolt befejezetlenség látszatát keltő burkolatok alkotásra ösztönöznek, azt a látszatot keltve, hogy a tervezők által vízionált 80%-os készültségi szintet a Prezi munkatársainak kell befejezni, vagy folyamatosan alakítani.

  Generáltervezés és belsőépítészet: Minusplus Kft.
  Vezető építészek: Alexa Zsolt, Rabb Donát, Schreck Ákos
  Projektvezető építészek: Antal Gabriella, Molnár Tímea, Turai Balázs
  Építész munkatársak: Bakó Zsófia, Bubla Ágnes, Debreczeni Péter, Gulyás Kata, Hompók Zsófia, Kis Balázs, Kis Ferenc, Macsuga Eszter, Pap Szabina, Péteri Olga, Szodorai Tímea, Zvolenszki Blanka
  Tartószerkezet: Pannon Holding Development Kft.
  Épületgépészet: HR Team Studio KFT.
  Strukturált hálózat tervező: Sg Elektric Kft.
  Elektromos tervező: Horváth Gyula
  Tűzvédelem: F. S. Z. Tűzvédelem BT.
  Üzemeltető: Kildalton Kft.
  Generálkivitelezők: Kaparit Kft., Art ’N Bau Kft.
  Építtető: Prezi.com Kft.