• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Az építészet tere

  Pollack Mihály hallgatói ötletpályázat

  A Magyar Építőművészek Szövetsége országos, nyilvános, titkos, urbanisztikai- és design elemeket egyszerre váró komplex ötletpályázatot hirdet Magyarország valamennyi felsőfokú építész-, tájépítész-, településmérnök-, formatervező- és terméktervező képző oktatási intézményének hallgatói, valamint DLA, PhD hallgatók részére. Józsefváros, Budapest és Közép-Európa egyik legsűrűbb kulturális területe a Belső-Józsefvárosnak ez a Belső-Ferencvárossal illetve a Belvárossal közvetlenül határos része. A Palotanegyedet meghatározó műemlék épületek határolják, a Nemzeti Múzeum, a Festetics palota, az Esterházy palota, a Károlyi palota. A környező területek megújulása zajlik, a Józsefváros a „Budapest Európa Belvárosa, kulturális-gazdaság fejlesztési programot” 2010-11-ben valósítja meg. A közlekedés változása, a környék kulturális intézményeinek intenzív kisugárzása, valamint a tér és közvetlen környékének a fentiekben csak érintőlegesen megemlített építészeti emlékei szükségessé teszik az új, ötletek megjelenítését, az építészeti-kulturális megközelítést.

  1. díj: 16 322. számú pályamű, Csákvári Anita BME Építészkar, Horváth Balázs BME Építészkar, Zsoldos Balázs Zoltán BME Építészkar

  A pályázat egyesíti magában az építészeti, tájépítészeti ötletek extravagáns megoldását, amely azonban mégis új minőséget hoz létre. Az asszociatív szobor/fa-világító együttes nemcsak a figyelmet vonzza, az esti és nappali figyelem fókuszába helyezi a teret, de ritmikus elhelyezésével lüktetést ad a térnek, oly módon, hogy a meglévő értékes homlokzatokra fókuszál. Így egy olyan dualista térsor jön létre a meglévő múzeumkerti fák és a műtárgyként megfogalmazott fasor között, amely tovább erősíti a párhuzamot és a kapcsolatot a burkolt és a zöld felületek között. (…) A terv nagyvonalú, az építészet és a kertépítészet, a képzőművészet határán mozgó elemeivel olyan új karakterű teret hozhat létre, amely egyszerű eszközeivel megépíthető, és indirekt módon inspirál a közösségi létre.

  2.díj: 16 288. számú pályamű, Mangel János BME Építészkar, Hóbor Eszter BME Építészkar, Tóth Ádám BME Építészkar

  A pályamű kertépítészeti választ ad a feltett kérdésre. A téren végighullámzó zöld felület nem csak hosszanti irányban osztja meg a markáns alakú teret, hanem lehetőséget teremt annak vertikális bejárására, meghódítására is. Ez a megoldás a téren lévő mérnöki műtárgyak bizonyos nézőpontból való kirekesztését, eltüntetését, az új közegben való feloldásának lehetőségét teremti meg. Egyúttal kiemelkedő részeivel új látványpontokat kínál a téren, a dombokon sétálóknak a palotákra, a Nemzeti Múzeum épületére, a Múzeumkertre. (…) A terv koncepciója egyszerűségével megnyerő a külső szemlélő számára és méltó a közvetlen, nívós történeti épületekkel övezett környezetéhez. (…)

  3.díj: 16 294. számú pályamű, Zilahi Péter PTE PMMK Építészkar

  A terv elkészítését egy tágabb környezeti vizsgálat előzi meg. Ennek folyományaképpen jut arra a logikai következtetésre, melynek eredményeképpen a tér forgalmának teljes átstrukturálását javasolja. Egyen térmátrix alakul ki, ami a felszín különböző intenzitású területein sűrűsödik, illetve lazul. Ez egy olyan változatos kialakítást, elemrendszert hoz létre, amely a városi tér teljes átlényegítését eredményezi. Egy rendkívül komplex urbánus táj lesz az eredmény, amely mai kortárs hangvételével tökéletesen ellenpontozza az itt álló történeti épületek légkörét, auráját. (…) A különböző magasságú hasábok, mint egy szőnyeg fedik le a Pollack teret, a dobozok „lenyelik” a téren meglévő különböző gépészeti elemeket is átlényegítve azokat, egységes környezetet hozva létre ezáltal. A bátor koncepció meghozza az eredményt. Minden részletében végiggondolt, szellemes, anyaghasználatában visszafogottan elegáns és következetes pályamű jön létre. Az az intelligens viselkedésmód pedig, amely a cím szerint az „építészeti párbeszéd” terét létrehozta, tökéletesen illeszkedik a maga nemében a környékbeli kulturális intézmények szellemiségéhez. (…)

  A pályázat zárójelentése alapján összeállította Götz Eszter.