• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Balatonfüred, restart

  Városrehabilitáció a Balaton-parton

  Szöveg: Okrutay Miklós
  Fotók: Hajdú József, Zsitva Tibor
  Főépítész: András István
  Építészek: Répás Ferenc – Hungária Yacht Klub, Kóris János – Kisfaludy Galéria, Borok Háza, lakóházak

  balatonfured5

  Az ezredvégre átmenetileg elcsendesült a Balaton-part, évtizednyi idő volt a felkészülésre. A vízminőség vitathatatlan javulásán túl azonban kérdéses, hogy végbement-e a Balaton-menti településeken az a változás, átalakulás, amely a vállalati és SZOT-üdülők kora után, újraértelmezve, kulturált kereteket jelenhet az ide várt nyaralók számára. Az idő mindenesetre lejárt. Az már korábban eldőlt, hogy a közeljövőben elsősorban honfitársainkkal telhetnek meg majd a strandok, de az M7-es autópálya tavalyi befejezésével ez is kérdésessé válhat. Mostantól a Balaton közvetlen kihívója az Adria.
  Balatonfüreden járva az első csodálat a változások léptékének szól. A belváros valamennyi szegletében folyamatos a megújulás, a közterek és az egyes épületek a legmagasabb minőség jegyében nyerik el új arcukat, új szerepüket, és ez hazai viszonylatban még mindig inkább zavarba ejtő, semmint természetes jelenség. Mindehhez társul az a jól azonosítható tudatosság, amely a változásokat egy szorosan összefogott koncepció mentén rendezi el. A megtalált szlogenek „ülnek”. Míg a „Balaton-part Ékköve” titulust inkább a pályázatok bírálóinak szánhatták, láthatóan nem kis sikerrel, addig a belváros „reformkori” jelzője történeti értelemben jól karakterizál, az adott korszak építészeti értékeinek helyzetbe hozása magához emeli a későbbi korok alkotásait is, ehhez a minőséghez kell a kortárs építészetnek csatlakoznia.
  Füred, részben tradícióiból fakadó adottságai folytán, azon Balaton-parti települések közé tartozik, ahol az idegenforgalom sosem korlátozódott a nyári vakáció bő két hónapjára. Mégis, a városvezetés számára nem lehetett könnyű döntés, amely a várost felszabadította a nyaralók tömegeit kiszolgálni hivatott, esztétikai és morális értelemben vett igénytelenségből. Sok évtizedes megszokásokon kellett felülemelkedni. És ez a csodálat következő tárgya. A mólót és a Tagore-sétányt uraló bódésor nyomtalanul tűnt el, és bizonyos, hogy nem lesz az a retro-életérzés, amely valaha visszakövetelné, a lángosillat és a harsányabb turista-világ az Esterházy-strand építészeti értelemben jól meghatározott körzetére korlátozódik.

  Hungária Yacht Klub, Balatonfüred

  Megbízó: Hungária Yacht Kft.
  Generáltervező: Dér-Építőművész Kft.
  Vezető tervező: Répás Ferenc
  Építész munkatársak: Dobó Krisztina, Sinóros-Szabó Balázs
  Tartószerkezet: Marót Balázs
  Gépészet: Tóth Gyula
  Elektromos tervezés: Nádassy László, Székely Tamás

  Kisfaludy utcai üzletház, Kisfaludy Galéria, Borok Háza, Kéki utcai lakóházak

  Vezető építész tervező: Kóris János
  Építész tervezők: Lehoczky Fülöp, Székely György, Vizer Balázs
  Szerkezettervező: Bencze Zoltán
  Épületszerkezeti részletek: Reischl Richárd
  Gépészet: Kálmán Zsolt
  Elektromos tervezés: Sax Dezső
  Környezettervező: Wallner Krisztina

  Balatonfüred, restart

  Urban Regeneration on the Shore of Lake Balaton

  Text: Miklós Okrutay
  Photos: József Hajdú, Tibor Zsitva
  Chief architect: István András
  Architects: Ferenc Répás – Hungária Yacht Club, János Kóris – Kisfaludy Gallery, House of Wine, residential buildings

  balatonfured5

  Continuously being renewed according to a comprehensive conception, each corner of the inner city of Balatonfüred including both public places and individual buildings is having a facelift and will have new functions. The promenade is being extended and widened westward from the pier ending in Hungária Yacht Club designed by Ferenc Répás. In the bulk making a spatial wall there are business premises in a row „turning outward”. The apartments, clubs and workshops forming parts of the background of water sport life are also found here and those renting luxury flats in freestanding buildings come to enjoy the immediate closeness of the waterfront. Erected in Kisfaludy Street, the new business house by János Kóris is present naturally as if a kind of counterfort, with shops on the street-level topped with terraced establishments of entertainment of a pavillion-type layout adjusted to the level of the upper street. Although the architecture of the facade restored during the reconstruction of the former movie theatre on the other side of the street form a harmonious overall impression, reality proves to be unconcealable: what we can see here is actually a new building.

  Hungária Yacht Club

  Client: Hungária Yacht Kft
  General design: Dér-Építőművész Kft
  Leading architect: Ferenc Répás
  Fellow architects: Krisztina Dobó, Balázs Sinóros-Szabó
  Structure: Balázs Marót
  Installation: Gyula Tóth
  Electrical engineering: László Nádassy, Tamás Székely

  Kisfaludy Mall, Kisfaludy Gallery, House of Wine, residential buildings

  Leading architect: János Kóris
  Architects: Fülöp Lehoczky, György Székely, Balázs Vizer
  Structure: Zoltán Bencze
  Structural details: Richárd Reischl
  Installation: Zsolt Kálmán
  Electrical engineering: Dezső Sax
  Landscape: Krisztina Wallner