• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Csoda Csomádon

  Sportközpont, Csomád

  Építészek: Kolossa József, Weiszkopf András
  Szöveg: Csontó Sándor
  Fotók: Bujnovszky Tamás

  csomad1

  A Községi Sportkör új épülete a magyar modernizmus legszebb hagyományait idézi: a szerkezetből fakadó formai inspirációt ötvözi szociális-társadalmi érzékenységgel egy zsebkendőnyi területen. A templomtól nyílegyenesen idáig vezető közlekedési út végpontjaiban, a lélek és a test felüdülést kínáló menedékei tárt kapukkal várják a hívőket és a rajongókat.
  Csomád az agglomeráció egyik folyamatosan fejlődő települése, amely a legkülönfélébb hagyományokat olvasztja magába, s ennek megfelelően a helyi kultúra rendkívül sokrétű, összetett jelenség. A közösség közművelődési igényeinek kielégítésében a civil szféra számos kezdeményezése megmutatkozik, és ebben a sport is egyre jelentősebb szerepet játszik. Többszörösen is kiérdemelte új központját a helyi csapat: megnyerte a Megye II bajnokságot és felsőbb osztályba jutott. Az önkormányzat megbízása alapján a klubház szervezését, szabadon álló telepítését a helykiválasztás határozta meg, a már meglévő füves futballpálya mellett. Ehhez társult az újonnan létesített műfüves, világítással ellátott korszerű futsalpálya. E két aréna közé hajtogatta be „szalvétáját” a két tervező, Kolossa József és Weiszkopf András, egy lekerekített sarkú háromszög formájában, melynek minden oldala különböző hosszúságú, ám egyikből „kiharaptak” egy darabot. Legyünk pontosak: az alkotás Weiszkopf András, a BME Építészmérnöki Kar Építőművészeti Doktori Iskola doktorandusz hallgatója és Kolossa József DLA témavezető mester közös szellemi munkájaként jött létre.
  A koncepció a tér kívánatos irányaira nyitott, aktív pihenést kínáló, arányaiban és anyaghasználatában egyszerű, formavilágában letisztult tömböt eredményezett. 2012-ben az építtető az engedélyezett terveket gazdasági megfontolásból az egyik épület szárnyának csökkentésével, illetve ütemezett megvalósítással módosította. Ezért az elkészült északi szárny csak kétszintes lett, padlószintje a futsal pályáéval azonos. Emeleti szintjéről a lelátó-folyosó a második ütemben – a füves pálya hosszanti oldalán – remélhetően megvalósuló déli szárny épületének terepbe süllyesztett tetejére fog vezetni. Ez ugyan még a jövő zenéje, de dallama már most is fülbemászó.

  Tervezők: Kolossa József DLA, Weiszkopf András
  Építész munkatársak: Kolossáné Bartha Katalin, Árkovics Lilla, Babos Annamária, Gönczöl Zsófia
  Statika: Mózes László
  Épületgépészet: Mangel Zoárd
  Elektromos tervezés: Piller Tamás
  Kültéri grafika: Máthé Dóra
  Kivitelező: Tildi Bau Kft.
  Építtető: Csomád Önkormányzat Polgármesteri Hivatal