• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Ékszer a Nagyerdőn

  Víztorony felújítás-bővítés, Debrecen

  Építészek: Győrffy Zoltán, Novák Róbert
  Szöveg: Dragon Zoltán
  Fotók: Batár Zsolt

  viztorony1

  Az ipari építészet emlékeinek legtöbbjét ma mostoha sorsra ítélik a gazdasági-társadalmi átalakulások. Sokuk nyomtalanul eltűnik a föld színéről, kitörlődik egy város történetéből, ahogyan annak idején a rossz emlékű római császároknak jutott a damnatio memoriae szakrális büntetése: az „emlékezet elátkozása”. A debreceni víztorony, egy jó koncepciónak hála, szerencsésen ellenállt a feledésnek. (…)
  A víztorony funkcióbővítő rekonstrukcióját az Észak-Alföldi Operatív Program keretében valósították meg. Az építészek, Győrffy Zoltán, Novák Róbert célja az volt, hogy a pályázat turisztikai látványosság formájában megfogalmazott elvárásait (értékmegőrzéssel) a víztorony épületéhez igazítsák. Az épület turisztikai hasznosítása nem légből kapott ötlet, hiszen az 1994 óta helyi védettséggel rendelkező víztoronynál már korábban is tartottak különféle rendezvényeket, fesztiválokat. Mára viszont az eddigi szolgáltatáscsomag modernizálódott, és kiegészült kiállítóteremmel, bárral, mászófallal.
  A fazonírozás némi bontással is járt, és „restaurátorként” el kellett távolítani a korábbi átépítések nyomait. Az átalakításnál az építészek az 1930-as állapotot követték, amikor a teraszt még nem építették be. Újragondolták az épület megközelíthetőségét, szintet süllyesztettek a plató alá, támfalat slicceltek fel, teret iktattak be az épület és az utca közé. A kétoldalon futó külső lépcsők vízlépcsőkké lényegültek, ennek köszönhetően a támfal előtti vízfelület egységes, összefüggő lett. A belső térszervezésben a funkcionális kapcsolatoknak megfelelően fűzték fel a helyiségeket. Az előtérből nyílik a kiállítótér, előtte található a recepció és a pénztár. A közlekedési útvonal felett a födémet kilyukasztották, hogy a víztorony bármilyen helyzetben látható legyen, illetve hogy kellő fény lássa el a kiállítóteret.

  Megrendelő: Debrecen Egyetem
  Építészek: Győrffy Zoltán, Novák Róbert
  Statika: Dezső Zsigmond, Kocsis Attila
  Gépészet: Bánhalmi János
  Közlekedés: Gulyás Imre
  Külső közmű: Bartha Miklós
  Épületszerkezetek: Reisch Richárd
  Kerttervezés: Sándor Tamás
  Konyhatechnológia: Bíró Csaba
  Vízgépészet: Szűcs Sándor
  Kivitelező: “Hajrá Debrecen!” kivitelezői konzorcium – Hunép Universal Építőipari Zrt., Épkerservice Zrt.
  Beruházás lebonyolítás és műszaki ellenőrzés: Törös Attila, Tóth Erika, Szabó Krisztián, ifj Szarvas Sándor