• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Finom hangolás

  Piacépület, Budafok

  Építész: Kertész András Tibor
  Szöveg: Turányi Gábor
  Fotók: Hajdú József

  budafokpiac1

  Volt egyszer egy piac Budafokon. Kicsit olyan, mint Budán a Fény utcai, vagy Pesten a Lehel, a Teleki. Volt nyüzsgés, lángos-illat, „itt a piros – hol a piros”, szutyok, hangulat, szakadt ponyva. Még néhány hónapja is ilyen volt, beszorítva a méltóságteljes Városháza és az evangélikus templom közé, a harmincas évek iskolája és a hatvanas évek rendelője szomszédságában.
  A közelben ott áll Tomay Tamás 1989-ben épült sárga téglás portaépülete, ami most, huszonhat évvel később is tartja magát. Mint ahogyan elnyűtt, lepusztult, méltatlan állapotában is, de rendületlenül áll az új piaccal szemközt Jurcsik Károly 1970-ben épült budafoki áruháza is.
  A Budafoki Önkormányzat 2009-ben tervpályázatot írt ki a régi piac helyére. Sok pályamű érkezett be, összességében a pályázat sikeres volt. A döntés egyszerre könnyű volt és nehéz: könnyű, mert a pályázók közül sokan terveztek épületet a hely helyett; és nehéz, mert a zsűrinek fájó szívvel kellett elutasítania érzékeny, ám megvalósíthatatlan megoldásokat. De felbukkant a legjobb terv, amiről a pályázati bírálat így szólt: „Részmegoldásainak pozitívumai mellett a pályamű kiemelkedő értéke komplexitásában rejlik. (…) Az építészeti karakter egyszerre mutat kísérletező és kiérlelt architektúrát. Egyszerre hordoz rugalmasságot és mutat határozott állásfoglalást. Kidolgozása teljes, mégis rejt tartalékokat. Téralakítási koncepciója újszerű. Összetett térstruktúrát hoz létre, amely szerves összefüggésben van a tömegalakítási és szerkezeti elképzelésekkel, szűkebb és tágabb környezetével, valamint az anyaghasználattal. Érzékeny részletmegoldásai a teljesség igényéről szólnak…”
  A terv mostanra épületté lett, és hitelesen hordozza az eredeti építészeti ideát, pedig – mint minden pályaművet – át kellett tervezni. Az átdolgozás jót tett az építészeti gondolatnak: felszabadultabb, lazább és könnyedebb lett.

  Építészet: Avant-Garde Építész Stúdió Kft.
  Vezető tervező: Kertész András Tibor DLA
  Építész munkatársak: Juhász Kristóf, Klopp András, Gál Róbert
  Tartószerkezetek: Volkai János – TM.Janeda Kft.
  Gépészet: Nógrádi Péter – Hano-Plan Mérnöki és Tanácsadó Kft.
  Épületvillamosság: Dorgai Károly – Dorterv Mérnökiroda Bt.
  Elektromos közmű: Béki Zoltán – Tromos E. Mérnökiroda Bt.
  Környezettervezés: Torma Sarolta – Land-A Kft.
  Közlekedés: Rhorer Ádám – Közlekedés Kft.
  Építtető: Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzata
  Kivitelezés: Laterex Zrt.