• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Gourmet Street Food pavilon

  [AC-CA]™ építészeti pályázat – 1. helyezés

  Terv: Ferenczi Huba, Silló Dániel, Redenczki Ivett, Pataki Dániel

  gourmet1

  Az [AC-CA]™ által kiírt nemzetközi építészeti pályázaton 1. helyezést ért el négyfős csapatunk. Magyar tervezők először végeztek az élmezőnyben a világszerte népszerű angliai fórumon. A feladat Gourmet Street Food pavilon tervezése volt a sokszínű európai nagyvárosban, Berlinben.
  A kiírt funkció és lépték csalogató volt, a helyszín pedig remek lehetőséget kínált, hiszen míg a csapat fele (Ferenczi Huba és Silló Dániel) magyar tervező irodákban teljesít, addig a csapat másik két tagja (Redenczki Ivett és Pataki Dániel) több éve, berlini építész irodákban dolgozik. A négyünk közötti földrajzi távolságot nem éreztük hátránynak, sokkal inkább motivált, hogy az éteren keresztül összedolgozva, semmi sem szabhat határt az ötleteinknek. Jelenleg a pavilon részletein dolgozunk, ugyanis célunk, hogy ötletünk megvalósuljon, és kedvelt alternatívája legyen a hagyományos utcai bódéknak.
  A tervezési folyamat kiemelten fontos szempontjaként egy mobil és univerzális utcai pavilon megalkotását határoztuk meg, amely környezetkímélő megoldásokkal gazdagított, valamint igényes formavilággal reagál a jelenkor építészetére. Irányadó volt egy kompakt és egyszerű szerkezet víziója, ami nyitott állapotban is egységes marad. A végleges, stabil hatású alakzat mozgalmassággal ötvöződik az eltérő szögek által. A kiírás szerinti, Fernsehturm-ot is magába foglaló berlini közteret vizuálisan uralják a Tv-torony “lábai”. Bármilyen építmény zsúfoltság érzetet keltene és eltörpülne a grandiózus monumentum mellett. Így a stand első számú hátteréül az alternatívaként megjelölt Alexanderplatz szolgál. A választott terület egyébként is sorozatosan utcai fesztiváloknak és vásároknak ad helyet.
  Az összezárt pavilon kompakt, így szállítása könnyű. Méreteinek köszönhetően egymás mögött három elfér belőle egy nyerges vontatón. Funkcionálisan és elrendezési lehetőségeiben egyaránt megjelenik a sokoldalúság. Gourmet és hagyományos street food elkészítését is lehetővé teszi, valamint az adott helyszín és esemény adottságait legjobban kihasználva variálható a standok sorolása a térben.
  A tető síkján elhelyezett napkollektorok csökkentik a működtetéshez szükséges energiát és hozzájárulnak a tartályban gyűjtött, majd megtisztított esővíz felmelegítéséhez, valamint a mobil keretek belsejében található elektromos töltőállomások működtetéséhez. A világos belső tér kialakítása és a természetes ventiláció is hangsúlyt kapott a formai fejlődés során.