• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Gyengéd beavatkozás

  Tóparti nyaraló, Doksy, Csehország

  Építészek: Pavel Nasadil, Jan Horky – FAM Architekti / Feilden+Mawson
  Szöveg: Götz Eszter
  Fotók: Tomas Balej

  lakecabin1

  Az észak-csehországi tó partján, egy régi kunyhó helyén új nyaralópavilont tervezett két cseh építész. Megbízójuk egész évben használható, biztonságos, kis alapterületű házikót képzelt el, amelyik a tavon álló jachtjával tett kirándulások szárazföldi bázisául szolgál.
  A fenyőerdő nyugalmát nem zavarja meg a kétszintes, alig 40 m2 alapterületű házikó; tömegével, anyagával és színeivel belesimul a fák sűrűjébe, merészen emelkedő tetőszöge a talaj szintvonalait követi. A házikó teljes külső homlokzatát sűrű, természetes módon kezelt lécburkolat veszi körül, a fölszinti hátsó homlokzaton és fent, a galérián nyíló ablak előtt ritkább kiosztással, beengedve a fényt, de nem megszakítva a burkolat szigorú, puritán rendjét. A tó felé néző oldal földszintje teljes hosszában eltolható üvegfalakkal tárul fel, csukott állapotban csak egy keskeny sötétszürke fémkeret jelzi, hogy ez a ház hangsúlyos nézete, kinyitva azonban az osztatlan belső tér és az erdő tágassága között semmilyen határvonal nem érzéklhető. Mintha az előtte hosszában végigfutó keskeny perem a víztükör fölé nyúló móló ikerpárja lenne, aminek meghosszabbított tengelye éppen a ház bejárata felé mutat.
  A nyaraló lényege a védett hely, ami alig válik el a természetes környezettől; csupán a minimális emberi komfort, a biztonság és a tárolásra alkalmas terület építészeti megfogalmazása. Ebben az esetben ez a minimálprogram olyan erős asszociációkat is hordoz a környezetére vonatkozóan, amelyek alighanem minden lakóépület tervezésénél felmerülnek, de ilyen végletekig vitt következetességgel nagyon ritkán valósulhatnak meg. A ház lábakra emelt platón, alapozás nélkül készült, könnyűszerkezetével bármikor elvontatható, mégis stabilan kötődik a talajhoz. Fő anyaga, a vörösfenyő lécburkolat majdnem homogén a közvetlen környezetével. Tömegformálását a fölfelé törekvés, a vertikalitás élteti, akárcsak az erdő fáit. Sűrű léc-ruháját átjárja a napfény, de elrejti a belsejét a külvilág szeme elől. Ahogyan az erdő védi a talajt és az állatvilágot, úgy ad biztonságot a benne lévő értékeknek a vertikális faredőnybe burkolt ház, amikor a gazda távollétében üresen áll.

  Vezető építész: Pavel Nasadil – FAM Architekti / Feilden+Mawson
  Építészek: Jan Horky, Pavel Nasadil
  Szerkezet: Vittore, s.r.o.
  Építész munkatárs: Ondrej Freudl
  Világítástervező: Profilighting, s.r.o.
  Kivitelezés: Vittore, s.r.o.