• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Hozzáadott érték

  Cseh Építészeti Nagydíj 2015

  Szöveg: Mikó László

  Tóparti ház, Doksy, építészek: Pavel Nasadil, Jan Horky – FAM Architekt

  Tóparti ház, Doksy, építészek: Pavel Nasadil, Jan Horky – FAM Architekt

  A Cseh Építészek Szövetsége idén májusban 22. alkalommal adta át a Cseh Építészeti Nagydíjat. Az évente meghirdetett pályázatra az alábbi hét kategóriában lehet nevezni az ország határain belül megvalósult alkotásokkal: új épület; helyreállítás; belsőépítészet; tájépítészet; városrendezés; design és „kis építészet”; családi ház.
  A zsűri minden évben egy nagydíjat és kategóriánként egy-egy díjat, valamint dicséreteket adhat ki, saját megítélése szerinti mennyiségben. A pályázat öttagú nemzetközi zsűrijébe a Cseh Építészek Szövetsége hív meg építészeket, illetve külföldi szakmai szervezeteket kér föl zsűritagok delegálására. A Magyar Építőművészek Szövetsége eddig már több ízben is küldhetett zsürort. A zsűri tagjai egymás közül választják az elnököt. 2015-ben a bíráló bizottság elnöke Mikó László lett, tagjai: Irene Raud (Észtország), Isabelle Lomholt (Egyesült Királyság), Regina Loukotová (Cseh Köztársaság) és Wlodzimierz Mucha (Lengyelország).
  A pályázatra összesen 86 nevezés érkezett be, fényképeket és terveket bemutató tablók, valamint műleírások formájában. A pályázati értékelés négy napján látható volt a tablókból rendezett kiállítás. A zsűri először 34 pályamunkát juttatott tovább, majd ezekből 20 épület került a versenybe, melyeket a következő két nap alatt a bírálók végiglátogattak, minden épületben találkoztak az építészekkel és a megrendelőkkel. Az út során a nemzetközi csapat Csehország területén összesen 1200 km-t tett meg. A zárónapon a zsűri értékelte a látottakat és szótöbbséggel hozta meg a döntését.
  A Cseh Építészeti Nagydíj / 2015 elismerést a családi ház kategóriában nevezett Tóparti Ház (Doksy) nyerte el, építészek: Pavel Nasadil, Jan Horky – FAM Architekti. A legtöbb nevezést jegyző Új épület kategória díjazottja az Építészeti Központ (Brno) épülete, építészek: Milan Rak, AlenaRezná – ARCHTEAM. Felújítás kategóriában a Klatovy Üveg Múzeum (Pask) kapott díjat, építészek: Martin Kozner, Jiri Biza – Atelier25. Belsőépítészet és tájépítészet kategóriában a zsűri nem adott díjat, dicséretet kapott a Tea Szalon (Prága) belső tere, építészek: Marek Deyl, Jan Sestak – Studio PHA, valamint a 4Dvory Park (Ceske Budejovice), tájépítészek: Marketa és Petr Velickovi – M&P Architekti és David Prudik alkotása. Városépítészet kategóriában – melyben csak egy terv szintű nevezés érkezett – a zsűri nem adott elismerést. Design és „kis építészet” kategóriában a Varsó Mozi, Kávéház (Liberec) előcsarnokának felújítása kapott díjat, építészek: Petr Hubanek, Zuzana Konasová, Ondrey Plestil, Jiri Zid. Családi ház kategóriában egy Svetice településen megépült ház részesült díjban, építészek: Jiri Polácez, Vaclav Skarda – Atelier K2. A díjakat május 19-én adták át, jelentős média érdeklődés mellett.
  A végiglátogatott épületek mindegyike magas színvonalú volt. A családi házak esetében a zsűri a díjazással jó példát igyekezett felmutatni az átlagos anyagi körülmények között építkezők számára. A felújítás kategóriában a sok szakszerűen elvégzett rekonstrukció közül a hozzáadott értéket honorálta elismeréssel. Elmondható, hogy a kortárs cseh építészet szorosan követi az európai trendeket és tovább emeli az épített környezet minőségét – mely magasabb a mienknél.