• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Illeszkedés múlt, jelen és jövő időben

  IBS Diákszálló, Graphisoft Park

  Építészek: Vikár András, Lukács István, Gál Árpád, Bencsik Tamás
  Szöveg: Botzheim Bálint
  Fotó: Bujnovszky Tamás

  ibs1

  A Graphisoft Park több évtizedes története elérkezett a következő állomásához. A terület a délnyugati részen a Jégtörő utca mentén fejlődik tovább. A Graphisoft Park sokszínű, de mégis egységes nyelvezetű épületcsoportjának új tagja, az IBS Diákszálló előrevetíti a park magas színvonalú építészetének folytatását.
  A Vikár és Lukács Stúdió Parkba tervezett korábbi épületeinek sorát – időrendben visszafelé: az M az F és az L épületek – folytatja most az új diákszálló. A projekt szorosan kapcsolódik a park igen fiatal Campusához, mely jelenleg két oktatási intézménynek, a több mint ezer hallgatóval foglalkozó International Business School-nak (IBS) és a Bojár Gábor által alapított Aquincumi Technológiai Intézetnek (AIT) ad otthont. Az eredeti tervben még egy inkubátorházzal együtt szerepelt a fejlesztés, de a projekt előrehaladtával változott a helyzet: a diákszálló végül külön telken, önálló épületként valósult meg, ami a Reichl Kálmán utca későbbi megszűnésével válik majd a park szerves részévé.
  Az épület elhelyezését a trapéz alakú telek határozza meg, de a feszes beépítés ellenére is játékos tudott maradni. A három épülettömb egymáshoz kapcsolódva Y alakú alaprajzot formál. Az Y négyszintes középső tömbje, mely irányával dél felé törekszik, ránő és ezzel összefogja a két háromszintes oldalszárnyat. Az északkeleti, utcai oldalon a bejáratot feltárva nyílik ketté az épület, teresedést hozva létre a két szárny között. Ebben a találkozási pontban bukkan fel a hosszabb, négyszintes tömb üveghomlokzata, így megfelelő mennyiségű fényt kap a recepció valamint a felette szintenként kialakított közösségi terek. A bejárat fölötti előtető a két oldalsó épületszárnyat összekötő motívumként ismétlődik mindegyik szinten.

  Generál tervező: Vikár és Lukács Építész Stúdió Kft.
  Építész tervezők: Lukács István, Vikár András DLA, Gál Árpád, Bencsik Tamás
  Építész munkatársak: Mangel János, Kákóczki Norbert, Szentmáry Szabolcs, Berecz Dániel
  Statikus tervező: Hegedűs Péter
  Gépész tervező: Bukovics János
  Elektromos tervező: Sápi József
  Épületszerkezetek: Higi Balázs
  Építtető: Graphisoft Park Ingatlanfejlesztő Kft.