• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Kapunyitás

  Ludovika Campus kollégiuma, Budapest

  Építészek: Finta József, Szabó Tamás János
  Szöveg: Götz Eszter
  Fotók: Bujnovszky Tamás

  ludovika1

  Miközben szakmai és társadalmi viták között botladozik Budapest több kiemelt beruházási programja, egyértelmű sikertörténet a VIII. kerület hulladékterületeit egybefogó és megújító Ludovika Campus projekt. Hazai viszonylatban rekordsebességgel készült el a campus területének egyik kapuja, a 2015 őszén átadott új kollégiumi épület.
  Az Orczy-kertet körülölelő komplexum a 2012 elején létrejött Nemzeti Közszolgálati Egyetem intézményeit foglalja magába. Először a helyreállított Ludovika főépület készült el 2014 tavaszán. A tervek szerint másodikként az új oktatási épület következett volna, de finanszírozási okokból előbb az egyetem kollégiuma készült el, amelynek létrehozásáról 2013 legvégén döntött a kormány. Ez annyit jelent, hogy mindössze másfél év telt el a szándék és a kollégium átadása között. A projekt többi eleme – a Rendészettudományi Kar kollégiuma és a speciális képzéseknek helyet adó épület, a régi Lovarda megújítása, illetve a parkba telepített sportlétesítmények is hamar követik az előzőket.
  A városrész erős pusztulása mindennapi tapasztalat a budapestieknek, akárcsak az Orczy-kert korlátozott használhatósága, vagy az Üllői út e szakaszának egyre kínosabb rendezetlensége. Az orvosi egyetem hosszan elhúzódó komplexumához tematikusan jól kapcsolódik az ide telepített új egyetem, az egységek telepítése is ésszerű: jó döntés, hogy a Nagyvárad tér felé nem az oktatás tömbje, hanem éppen a most elkészült kollégium nyit kaput, így a diákok élete közvetlenül be tud kapcsolódni a város forgalmába.
  A Finta Stúdió tervezte épület megformálása ezt a kapu-szerepet emeli ki. A két tört vonalú ívet mutató H-betű szárai a tér felé nyílnak szét, tág bejárati zónát alkotva. Innen szűkülve vezeti az út a hallgatókat az épület bejáratához. Ebből a nézetből az épület egy fehér keretbe foglalt, lendületes ívet mutat a város felé, amelynek horizontális homlokzati tagolását szépen ellenpontozzák a függőleges, színekkel kiemelt osztóbordák. A színezés – a homlokzaton barnás, homokszínű és narancs tónusok jelennek meg – a hátsó szárnyak felé haladva egyre sűrűbben jelentkezik. Az ablaksorok alá befeszített párkányív lágyabb kontúrja oldja a szögletes törtvonal szigorát, egyben összeköti az egyes szárnyakat és némi árnyékot is ad a lakószobáknak. A két előrenyúló szárny homlokzati lyukarchitektúráját az ezeket összekötő középső elem elegáns, transzparens üvegfelülete oldja. Így kívülről is leolvasható a funkcionális rend: a szárnyakban a lakóegységek, középen a közösségi terek kaptak helyet. A H-betű négy szárnya tematikusan is csoportosítja az itt élő diákokat, egy-egy szárnyban, illetve emeleten egy-egy szakkollégium vagy oktatási egység hallgatói kapnak szállást. Itt is érvényesül a koncepció fő törekvése: elszigetelt lakószobák helyett valódi közösségeknek kíván otthont adni, amihez természetesen tartozik hozzá a közös időtöltés megfelelő helye. Az öt lakószinten tehát összesen húsz ilyen egység jött létre, építészeti szempontból egyforma kialakítású terekben.

  Generáltervező: Finta és Társai Építész Stúdió
  Felelős építész tervező: Dr. Finta József, Szabó Tamás János DLA
  Építész tervezőtárs: Péter Gábor DLA
  Belsőépítész tervező: Kulcsár Zoltán, Tóth Petra
  Koordináló építész: Mezei Gábor
  Munkatársak: Koncsol András, Erősné Honti Mariann, Kalmár Gyöngyi, Z. Havas Anikó, Varga Éva
  Épületszerkezetek: Takács Balázs – Raszter
  Tartószerkezet: Volkai János – TM Janeda Kft.
  Épületgépészet: Domina András – Kőrös Consult Kft.
  Épületvillamosság: Kelemen Ferenc – Kelevill Kft.
  Környezetrendezés: Szloszjár György – Garten Stúdió Kft.
  Kivitelezők: W-É-P konzorcium: West Hungária Bau Kft., Épkar Zrt., PBE Kft.
  Építtető: Nemzeti Közszolgálati Egyetem