• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Körbezárt értékek

  ZAMEK Kulturális Központ, Genius Loci Régészeti Központ, Poznań

  Építész: Tomasz Wojtkowiak – TOYA DESIGN
  Szöveg: Pálinkás Edit
  Fotók: Maciej Augustyniak, Juliusz Jarosz, Anna Sędecka

  zamek1

  2012-ben két nagyszabású projekt is megvalósult a Toya Design építésziroda tervezésében Poznańban. Mindkettő az építészeti örökség megőrzésével, ugyanakkor annak funkcionális és befogadói igényeknek megfelelő adaptálásával foglalkozik. A ZAMEK Kulturális Központ átalakítása során a neoromán épületet keretként használva tervezték meg a többfunkciós épület új központi tereit, míg a Genius Loci Régészeti Központ esetében a feltárt maradványok körül, azt mintegy kiegészítve alakították ki a múzeum szerkezetét.

  ZAMEK Kulturális Központ, Poznań

  Az 1904 és 1910 között, II. Vilmos német császár számára épült Kaiserhaus a porosz építészet legjelentősebb példája az egykori Posenben, eredeti berendezése a második világháború idején végzett átépítések során pusztult el. A kastély az utóbbi években a ZAMEK Kulturális Központnak ad helyet. Az épület adottságai, a termek elrendezése és gyenge világítása azonban nem felelt meg a nagy tömeget vonzó többfunkciós intézmény elvárásainak. A nagyszabású programmal és egybefüggő, aktív terek igényével működő központot elnyomta az épület súlyos, neoromán megjelenése, ezért merült fel az átépítésre irányuló tervpályázat gondolata. A változás iránti szükség merész, átfogó tervet kívánt. A 2007-es tervpályázat kapcsán a Toya Design tervezőinek legfontosabb célja olyan tér létrehozása volt, amelynek középpontjában a befogadó áll, az ő igényeihez legjobban alkalmazkodik. Funkcionális és ugyanakkor nyitott tér, amely egyértelműen kommunikál a látogató felé. A terv meghatározó elemét az első emeleti átrium kiszélesítése jelentette a nagyterem előtt. Az épület összes funkciója ide fókuszál, a látogatók mozgásának irányai itt találkoznak. Az átrium az egykori trónterem udvarának helyén található, ezzel is követve a kastély eredeti kialakítását.

  Építészek: Tomasz Wojtkowiak – Toya Design
  Tervezés: Tomasz Wojtkowiak, Justyna Kielczewska-Stawicka, Anna Sędecka
  Munkatársak: Jacek Wojciech, Tomasz Migdałek, Jarosław Wyszyński, Magda Dzioba, Alicja
  Ryczkowska – Kaczmarek

  Belsőépítészet: Tomasz Wojtkowiak – Toya Design


  Genius Loci Régészeti Központ, Ostrow Tumski, Poznań

  Az Ostrow Tumski sziget a 10. században az egyik legjelentősebb lengyel politikai, gazdasági és vallási központ volt. A Piast uralkodók a sziget kereskedelmi kapcsolatainak megfelelően erődítmények rendszerét építették ki a város körül, palotát emeltek és megépítették az első lengyel katedrálist. Az erődrendszer, valamint a 15. századból, Lubrański püspök idejéből származó fal maradványaira épült múzeum tömegképzését erősen meghatározta a régészeti anyag és annak történeti, építészeti és természeti környezete. A meglévő elemek kiegészítésével létrejött múzeumi tömbhöz üvegfallal körbevett előcsarnok kapcsolódik. Az előcsarnok nyitott, világos tere mellett a múzeum nyersbeton és téglaborítású tömbje annyira zárt, hogy kívülről nem is sejteti belső tereinek rejtett értékét. A falmaradványok üvegpadlón keresztül, illetve belső teraszok kialakításával váltak láthatóvá, amit a kiállítóterekben multimédia pultok és holografikus ábrák, valamint 3D filmek egészítenek ki. A maradványok feletti nyersbeton kiegészítés a keskeny ablaksornak köszönhetően szinte lebegni látszik.

  Építész: Tomasz Wojtkowiak – Toya Design
  Tervezés: Jarosław Wyszyński, Anna Sędecka, Ewa Ćwiklińska, Tomasz Migdałek, Tomasz
  Wojtkowiak

  Szerkezet: Janusz Makowski