• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Kortárs hiánydramaturgia

  Rendezvényépület, Visegrád

  Építészek: Kovács Andor Krisztián, Tamás Anna Mária
  Szöveg: Erhardt Gábor
  Fotók: Greypixel

  visegrad1

  Az épület bemutatását a városközpont kialakítására kiírt, 2007-es tervpályázat ismertetésével kellene kezdeni és a távoli jövőben, az épület környezetében megvalósuló fejlesztésekkel kellene zárni. Erre azonban – részben terjedelmi okokból, részben a jövőbelátás képességének hiánya miatt – nincs mód, így az alábbiakban az épületet a ma tapasztalható fizikai, kulturális kontextusában igyekszem értékelni és ennek alapján néhány kérdést feltenni.
  Első közelítésben, tervező építészként nagyon irigyeltem az a+ építésziroda alkotóit, hiszen Visegrádra tervezni nagy ajándék, különösen egy ennyire hálás funkciójú épületet. Elmélyedve az épület történetében rá kellett jönnöm, hogy egy ilyen kis épület kapcsán is számtalan rejtett bombával kellett számolnia a tervezőknek, elsősorban jövőbeliekre.
  Az utca felőli, a beruházás részeként felújított orvosi rendelő épület diszpozíciója, a településszerkezet, illetve a tervezési helyszínen feltételezett középkori piactér gyakorlatilag meghatározta a telepítést: egy kert végi keresztcsűr alapképletét, amely legalább annyira összeköt két teret, mint amennyire lezárja a városi szövet részét képező telket. Ezt a kapu-hatást erősíti a külső és a belső tér ötletes egybeolvasztása, kár, hogy a fedett-nyitott térrész felé ez már nem valósult meg.

  Építészek: Kovács Andor Krisztián, Tamás Anna Mária
  Építész munkatárs: Dancs Tamás
  Tájépítészek: Balogh Péter István, Major József – s73 Kft.
  Statika: H. Temesi Eszter
  Épületgépészet: Jeszták Urszula
  Épületvillamosság: ifj. Sas Gyula