• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Kultúra és gazdaság: Dél-Tirol és Friuli-Venezia Giulia

  Régiókat és etnikumokat összekapcsoló pályázat Európa Kulturális Fővárosa címéért

  Szöveg: Beliczay Zsuzsa

  Az európai észak-déli Brenner-fővonal bolzanói teherpályaudvara a szőlők felől. Fotó: Szegő György

  Az európai észak-déli Brenner-fővonal bolzanói teherpályaudvara a szőlők felől. Fotó: Szegő György

  Kultúra és gazdaság hívószóval hirdették meg Olaszországban az EKF 2019 címének elnyerésére szóló elő-pályázatot. A lakosság minél szélesebb rétegét megszólítani akaró belföldi kiírásra Dél-Tirol Velencével és az észak-olasz régióval közösen nyújtotta be anyagát. A különböző múltú, kultúrájú és nyelvű régiókat összefogó pályázat a sokszínűségre, mint megőrzendő értékre és gazdasági előnnyé konvertálható tőkére tekint, így fontos például szolgálhat a világ azon többnyelvű területei számára, ahol ez a felismerés még várat magára – Erdély az utolsó kisebbségi régió Európában, amelynek nincs kisebbségi autonómiája, sem kulturális, sem gazdasági. E példa erejével is ösztönözni szeretnénk határon túli olvasóinkat hasonló kezdeményezésre.
  Az Európa Kulturális Fővárosa címet az Európai Unió ítéli oda. 2005 óta új kiválasztási rendszer szerint évente két, előre meghatározott ország városai pályázhatnak, így forgó rendszerben minden tagország települései esélyt kapnak a bemutatkozásra. 2019-ben Olaszország és Bulgária kerül sorra, az előzetes pályáztatás az országokon belül már zajlik.
  Dél-Tirol, valamint Velence, Veneto és Friuli Venezia Giulia 2011-ben határozta el, hogy közösen szállnak be a versenybe. Az olasz állami felkérés arra szólt, hogy minél szélesebb bázisra épüljenek a pályázatok, minél jobban vonják be a lakosság lehető legnagyobb rétegét az előkészítésbe.