• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Metaforikus függöny

  Operaház, Linz

  Építészek: Terry Pawson Architects
  Szöveg: Pálinkás Edit
  Fotók: Landestheater, Linz

  Operaház, Linz

  2013 áprilisában nyitotta meg kapuit Linzben Felső-Ausztria új operaháza. Az épület nem csak funkciójának, hanem elhelyezkedése és építészeti minősége miatt is kiemelt szerepet tölt be a város életében: a közvetlenül a Volksgarten mellett található Opera immár – négy évvel az EKF Linz (l. MÉ 2009/4) után – szervesen bekapcsolja az akkor új pályaudvar vonzáskörzetét a város kulturális életének infrastruktúrájába.
  A Linzi Zenés Színház Baráti Körének megalakulása után, 1984-ben merült fel egy új operaház építésének gondolata. Az elképzelés azonban nem új a város 20. századi történetében, hiszen Hitler is álmodott operaházról iskolavárosa számára, amelyhez tervek, makettek is készültek, de a megvalósításra már nem került sor. Számos ötlet és lehetséges helyszín után 2004-ben a Volksgarten melletti területet jelölték ki az építkezéshez és győztes pályázata alapján Terry Pawson kapott megbízást a tervezésre, a kiviteli terveket osztrák építészek készítették.
  A Blumauerstrasse áthelyezésének köszönhetően valósulhatott meg az épület tervekben javasolt elhelyezése, amely közvetlen kapcsolatot teremt a belváros és az Operaház között. A városközpont felől a főhomlokzat már messziről látható, a környező épületek magasságához illeszkedő alacsonyabb tömb emberléptékű lezárást ad a főhomlokzat Landstrasse felőli nézetének, míg a színpadtechnikának és a kiegészítő funkcióknak helyet adó magasabb tömb észrevétlen marad. A főbejárathoz vezető terasz hídként szolgál az alatta haladó villamos felett, és egyúttal megteremti a közvetlen kapcsolatot a park és az épület között, aktív közösségi teret hoz létre.

  Építész: TPA Terry Pawson Architects
  Projekt építészek: ArchitekturConsult ZT GmbH / archinauten – dworschak + mühlbachler
  architekten zt gmbh

  Akusztika: Quiring Consultants Aldrans
  Szerkezet: Schimetta Consult ZT GmbH
  Színpadtechnika: Theater Projects Consultants /GCA Ingenieure AG
  Világítás: Kress & Adams
  Épületgépészet, elektromos tervezés: Wagner & Partner ZT GmbH
  Tűzvédelem: IBS Linz
  Fény- és hangtechnika: GCA Ingenieure AG Unterhaching
  Műhely- és raktárszisztéma: Stagedream Wien
  Konyhatechnológia: Netzwerkgruppe Linz, Wögerer GmbH Steyr
  Tájépítész: Land in Sicht, Wien
  Geológia: Oliver Montag, Leonding
  Kivitelezés: Spirk & Partner ZT GmbH