• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Összeállt a kép

  Esterházy kastély műemléki helyreállítása, Pápa

  Építész: Kaló Judit Bernadett
  Szöveg: Fejérdy Tamás
  Fotók: Zsitva Tibor

  papa1

  Több éves munka eredményének örülhettek 2015 áprilisában a pápaiak, és velük együtt mindazok, akik számára fontos, hogy Magyarország épített örökségének ne csak múltja, legyen, hanem a jelene és remélhetőleg a jövője is biztosított legyen.
  A köznapi szóhasználatban gyakran (néha még a szakemberek körében is) a műemlékhelyreállítás és műemlékvédelem fogalmakat azonos értelműnek veszik. A műemlékek életében a helyreállítás valójában a „beteg” gyógyításának már a legdrámaiabb, életmentő műtétnek megfelelő szakasza. A műemléknek az a jó, ha minél kevesebbszer állítják helyre, egyszerűen azért, mert folyamatosan jó állapotban van tartva és megfelelő, sőt hozzáillő, fenntartható és fenntartó rendeltetése biztosított.
  A pápai Esterházy kastély építésének és eredeti rendeltetése – főúri lakóhely, központ – szerinti használatának története nem lehet tárgya ennek az írásnak, mint ahogyan a második világháború utáni számos, ugyancsak súlyos elemet tartalmazó fordulatai sem. Ez utóbbi szakaszba még bizonyos korábbi műemlék-helyreállítás is beletartozik. És az is ide tartozik, hogy a mostani helyreállítást megelőző, korántsem tökéletes használat is jobb volt az épület számára, mintha hosszabb időre teljesen funkció nélkül maradt volna, ami olyan mértékű pusztulást eredményezhetett volna, amely után már aligha lett volna elérhető mindaz, aminek ma, a helyreállított kastélyt bejárva joggal örülhetünk.

  Generáltervezés: Archigeo Bt.
  Építész vezető tervező: Kaló Judit Bernadett
  Építészek: Bertalan Boglárka, Tusor Katalin, Maros Dániel
  Rehabilitáció: Pandula András
  Tartószerkezet: Dr Meskóné Békefi Diána
  Gépészet: Hutterer Zoltán, Nika György
  Világítás: Haasz Ferenc
  Falszigetelés: Deschmann Alajos
  Tűzvédelem: Muhari Ferenc
  Kovácsoltvas: Lehoczky János
  Textil: Hajnal Erika
  Lámparekonstrukció: Mohos Károly
  Táj- és kertépítész: Szabadics Anita, Remeczki Rita
  Művészettörténész: Bartos György, Vadászi Erzsébet
  Régészek: László Csaba, Csirke Orsolya
  Restaurátorok: Takács Zoltán, Takácsné Szabó Marianne, Maracskó Izabella, Pák András, Szalay György, Rákos Péter, Král Éva, Kovács Zsuzsa, Czifra Mónika, Vadnai Erika, Szutor Katalin, Hernády Szilvia, Szentkirályi Miklós. Zsámboki Orsolya, Hernády György, Zsolnay Krisztina
  Építtető: Pápa Város Önkormányzata
  Kivitelező: Vemévszer Kft. – Swietelsky Kft. Konzorcium