• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Oszkó szőlőhegy, régi-új pincék

  Civil egyesületi ingatlanfejlesztés

  Építészek / architects: Zágorhidi és Társa Kft. Építészeti Iroda
  Szöveg / text: Szegő György
  Fotók / photos: Fábián Andrea

  Már a 80-as években, egyik első „civil” fecskeként megalakult Oszkón a Hegypásztor Kör egyesület. Tagjai a Vasvár közeli, szép fekvésű falu külterületén akarták újjáéleszteni a felhagyott, de egykor virágzó szőlőművelést és borászkodást. Ez annyira jól sikerült, hogy immár a turisztikai, idegenforgalmi hasznosítás érdekében alakítják a rendezési terveket. Típusterveket is kínálnak, de nem a szó modern értelmezése szerint, hanem a néprajzi értékmentés nyomán ráadásként, jutalomként megtapasztalt életmód-reform terjesztésének szándékával.

  A zalai dombok közt megbúvó völgyek szőlőit, gyümölcsöseit öt évtizeden át elhanyagolták. A különleges klímájú Oszkón a Hegypásztor Kör tagjai először néhány műemléki értékű présházat újítottak fel, majd a hegy bejáratánál álló két, 300 éves tölgyfa alatt kiszáradt kutat tisztították ki, építették újjá. Egyre többen fedezték fel a régi, favázas, tapasztott-döngölt agyagfalú, zsúpfedeles pincék szépségét, és a régieket, eleiket tisztelve újították fel azokat. Így az elmaradottság pozitív mellékhatásaként a néprajzi értékek megőrződtek. Mára a 70-es években a Kőszeg mellett „felfedezett” Cák és Velem egykor hasonló pincéit nemegyszer durván átalakították, kertjeit túlépítették. Oszkó szőlődombjain – Csillaghegyen és Ebtulokon – még minden a régi.


  A hasonló anomáliát megelőzendő a Hegypásztor Kör 1985-ös alapításakor Zágorhidi Czigány Csaba publikált is egy komoly néprajzi tanulmányt a szőlőhegy építészetéről és tárgyi emlékeiről. Néhány éve pedig az immár több mint 25 éves civil egyesület rendezési tervet készíttetett, majd többféle, faszerkezetű, agyaggal tapasztott pince típustervét is kidolgozta. A legkisebb variáció 1500m2 területtel, 3%-os beépítéssel, maximum 90m2 épületterülettel gondol azokra, akik itt szeretnének mező- vagy hobbi-gazdálkodni (a szigorúbb korábbi szabályok hatására tájtól és a hagyományoktól idegen „emeletes pincék” épültek). A következő típus az ideiglenes tartózkodással is számol: az átlagos 5m-es épületszélességgel a minimális telekszélesség 15m. Az egyik altípust hobbi-szőlészetre, a másikat alápincézve, profi borászkodásra javasolják. Végül kereskedelmi szálláshely kialakítására alkalmas tervet is ajánlanak – és ezt a törekvést
  a regionális fejlesztés ígéreteivel igazolják: az M8-as autópálya tervezett nyomvonala Oszkótól 8 km-re vezet, az európai régiókat összekötő észak-déli főutat pedig Vasvár érintésével tervezik.

  Két típus az ajánlott tervekből.

  Építészek: Zágorhidi és Társa Kft. Építészeti Iroda