• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Öt éves a FUGA

  Szöveg: Götz Eszter
  Fotó: Zsitva Tibor

  Fotó: Zsitva Tibor

  2009-ben nyitotta meg a Budapesti Építész Kamara a Belváros közepén a FUGÁ-t, azt a helyet, amit az építészet közönségközelbe helyezését volt hivatva szolgálni. Ma, öt évvel később a FUGA egész nap nyitva tartó összkulturális központ, ahol építészeti, fotó- és képzőművészeti kiállítások, koncertek, könyvbemutatók, tervpályázatok megvitatása és egyetemi évfolyamok beszámoló rendezvényei zajlanak.
  A folyamatosan változó körülmények – a FUGA Rádió beindulása, majd másfél év után a megszűnése, a földszinti terek átalakulása, a gyerekprogramok bevezetése, majd elhagyása – mind azt mutatja, hogy az intézmény rugalmasan reagál – sőt ügyesen alakítja is – a budapesti közönség igényeit. Talán éppen ez a folyamatos változásra való képesség a FUGA egyik legnagyobb előnye; a kapcsolatok más művészeti és felsőoktatási intézményekkel, a személyes elkötelezettség, az építészet mellett a társművészetek befogadása. És persze a rengeteg program, ami a két szinten összesen évi 300-340 eseményt jelent. Nem utolsó sorban pedig itt működik Budapest egyetlen, kifejezetten építészeti témájú könyvesboltja, hazai és külföldi publikációkkal, katalógusokkal, egy folyóiratfalon az építészeti szaksajtó teljes felhozatalával.
  Gazdasági háttérként a FUGÁ-t működtető Kamara egyelőre állja a sarat, de a bevétel kétharmadát a programokkal és a pályázati támogatásokkal teremtik elő, vagyis nincs biztonságos alap, szükség van a folyamatos programkínálatra. Öt év után felmerült a kiállítóterek kisebb átalakítása is, ez lépésről lépésre fog történni, a belső terem kiállítási felületként használható falainak növelésével, a nagyterem szellőzésének megoldásával és a fogadótér átfogalmazásával.