• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Reflexiók

  Louvre-Lens

  Építészek: Kazuyo Sejima, Ryue Nishizawa
  Szöveg: Pálinkás Edit
  Fotók: Iwan Baan, Hisao Suzuki

  Fotó: Hisao Suzuki

  A Louvre regionális múzeumokkal történő kibővítésének gondolata már a 19. században felmerült, mégis a 21. századig kellett várni a megvalósítására. 2003-ban a francia kulturális miniszter újonnan létesítendő Louvre múzeum befogadására írt ki pályázatot Franciaország régiói számára, amelyre egyedül az ország legfiatalabb régiója, Nord-Pas Calais jelentkezett, egyszerre öt várossal is. Nord-Pas de Calais ambiciózus vezetőinek köszönhetően a régió kulturális élete, múzeumi hálózata újabb jelentős intézménnyel bővült.
  Az öt város közül az egykori bányászati központra, Lens-ra esett a választás. A döntésben Lens ideális földrajzi fekvése, Belgium, Nagy-Britannia és Németország közelsége, a közlekedési adottságai, az áthaladó TGV vonal és a terület népsűrűségi adatai mellett meghatározó tényezőként szerepelt a város szívében, a pályaudvar közelében lévő húszhektáros, 1960-ban bezárt szénbánya mindeddig hasznosítatlan területe. A múzeum felavatása új fejlődési irányokat nyitott az egykori ipari város, és ezáltal az egész észak-francia régió gazdasági és társadalmi életében, imázsának alakításában, ahhoz hasonlóan, ahogyan a Guggenheim Múzeum hatott Bilbao fejlődésére.
  A múzeum épületére kiírt tenderre 2005-ben több mint százhúsz pályázat érkezett. A nyertes a SANAA fénnyel átszőtt, üvegburkolatú, egyszintes épületegyüttes terve lett, amely harmóniában áll környezetével, ugyanakkor érzékenyen reagál a terület súlyos terhekkel teli múltjára. Az építészek egy alacsony, könnyen megközelíthető és követhető szerkezetet mutató épületben gondolkodtak, mely anélkül illeszkedik környezetébe, hogy uralná azt. A 360 méter hosszú múzeumépület öt tömbből, egy négyzetes központi csarnokból és a hozzá kétoldalt kapcsolódó, egy-egy nagyobb és kisebb galériából áll, melyek a Louvre szárnyait idézik meg.

  Építészek: Kazuyo Sejima, Ryue Nishizawa – SANAA
  Galéria: Imrey Culbert
  Tájépítészet: Mosbach Paysagistes
  Statika: Betom Ingénierie
  Energia: Transplan
  Környezet: Hubert Penicaud
  Homlokzat: Bollinger & Grohmann
  Világítástechnika: Arup