Sugár a mélyben

NRHT Látogatóközpont, Bátaapáti

Építészek: Gőz Dorottya, Chehadé Abdel Rahim
Szöveg: Botzheim Bálint
Fotók: Bujnovszky Tamás

bataapati1

Az építészetben ritka, hogy együtt van jelen a tiszta funkcionalitásból eredő szépség és a tervezett, felépített design gondolat. A Bátaapátiban található Nemzeti Radioaktív Hulladék Tároló (NRHT) kiegészítéseként elkészült, 2015-ben átadott látogatóközpont látványkoncepciója hűen tükrözi a mélyben található létesítmény sci-fi filmeket idéző hangulatát és az ott folyó munka precizitását.
Ritkán építünk a föld alá komolyabb létesítményeket. Nagyrészt vermek, pincék és borospincék jelentik az általunk ismert földalatti világot. Az óvóhelyek, földalatti hangárok, ipari létesítmények, bányák és még inkább a barlangok a kevésbé megismerhető helyek közé tartoznak. A föld alatti ugyanakkor helye annak, ami elsüllyedt, és helye az utópiának. A Bátaapáti határában 2008 óta üzemelő Nemzeti Radioaktív Hulladék Tároló központi épületében újonnan elkészült látogatóközpont révén lehetőségünk van megismerkedni a radioaktív hulladék tárolás különleges világával.
A kis és közepes aktivitású radioaktív hulladékok végleges tárolásának elfogadott módja jelenleg a geológiai környezetben való elhelyezés. A helyszín kiválasztásánál fontos szempont volt Paks közelsége és a megfelelő kőzetviszonyok megléte. Évtizedes kutatómunka eredményeként a Mórágy, Bátaapáti és Ófalu alatt húzódó ún. Mórágyi-rög bizonyult alkalmasnak a tároló megépítésére. Az itt található kőzet egy 360 millió évvel ezelőtt képződött, 200 kilométer hosszú, 25 kilométer széles gránitvonulat része, mely egészen Kecskemétig tart és Magyarország egyik legidősebb területe. A gránit a gyémánt után a legkeményebb anyag, ezenkívül vízzáró képessége teszi alkalmassá ilyen irányú felhasználásra.

Építészet: Viczenz Ottó – Aedis Kft.
Belsőépítészet: Gőz Dorottya, Chehadé Abdel Rahim – Amoeba Group Kft.
Technológiai tervező: Bárdos Tamás – Animative Kft.
Projektvezetők: Róna György, Krischneider Péter, Kasziba Levente – Animative Kft.
Épületgépészet: Hegedűs István – Aedis Kft.
Elektromos tervező: Üveges Zoltán – Artrea Consulting Kft.
Erős- és gyengeáramú szerelés, földmunka: Plank és társa Kft.
Asztalos és fémszerkezetek: Samm Trade Kft.
Generálkivitelező: Bárdos Tamás – Animative Kft.
Belsőépítészeti generálkivitelező: Magyar Díszítő Kft.
Megbízó: RHK Kft.