Ray in the Depth

NRHT Showroom, Bátaapáti

Architects: Dorottya Gőz, Abdel Rahim Chehadé
Text: Bálint Botzheim
Photos: Tamás Bujnovszky

bataapati1

Based in Bátaapáti, NRHT, which is the short for National Radioactive Waste Store, has a visitors’ centre which was completed in 2015 as an extension of the original complex. Its designs truly reflected the atmosphere of the facility located in the depth evoking that of science-fiction films, as well as the precise nature of ongoing work and activities. Its central building now features a visitors’ centre which allows us to get to know the strange world of this profile and function. The experience of the interior is not unlike that of visiting a futuristic control room of a spaceship yet to be built. The main components of the equipment here are LED-panels that almost organically flow into the walls and thus blur the boundaries between the building and the tools of presentation. The palette of modest monochrome tones renders the interior immaterial, and enhances the effects of the rays of light that permeate space within. Everything is precise and well-disciplined here, just like all the processes and stages of ongoing operations that have to meet strict standards and regulations of storage. The windowless cave-like interior shows a perfect parallel with the dimensional character of store chambers positioned in the depth.

Architecture: Ottó Viczenz – Aedis Kft.
Interior design: Dorottya Gőz, Abdel Rahim Chehadé – Amoeba Group Kft.
Technological design: Tamás Bárdos – Animative Kft.
Project managers: György Róna, Péter Krischneider, Levente Kasziba – Animative Kft.
HVAC: István Hegedűs – Aedis Kft.
Electrical engineer: Zoltán Üveges – Artrea Consulting Kft.
Heavy- and light current installation, earthworks: Plank és társa Kft.
Carpentry and metalwork: Samm Trade Kft.
Main contractor: Tamás Bárdos – Animative Kft.
Main contractor of interior design: Magyar Díszítő Kft.
Client: RHK Kft.