• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Szigorúan installált

  Conde Duque Kulturális Központ, Madrid, Spanyolország

  Építész: Carlos de Riaño
  Szöveg: Kóródy Anna, Vukoszávlyev Zorán
  Fotók: Vukoszávlyev Zorán

  madrid1

  1720-ra épült fel Madridban, Pedro de Ribera tervei szerint a mintegy 600 katonát és 400 lovat elszállásolni képes katonai barakk V. Fülöp királyi gárdája számára. A spanyol trónon a Habsburgokat váltó első Bourbon-uralkodó a vesztes örökösödési háború után demonstratív építkezéssel mutatta meg országán belüli hatalmát.
  A 19. század közepén két tűzvész is sújtotta az együttest, melyek után bontásokkal, néhol szakszerűtlen helyreállításokkal, de továbbra is betöltötte funkcióját a hatalmas épületcsoport. Az 1969-ben felhagyott épületbe kulturális létesítmények költöztek ideiglenes jelleggel, majd az ezredfordulón egy tervpályázaton kiválasztott fiatal építész tervei szerint teljes egészében megújulhatott katonaiból kulturálissá változó objektum.
  A Conde Duque barakkja Madrid központjától kissé északra, a San Bernardo és Princesa negyedek találkozásánál áll. Telepítését eredetileg a városmag közelsége indokolta. A 19. század végi városfejlesztésekben helyzete felértékelődött, amikor közelében húzták meg a Gran Via palotákkal övezett, csodálatos passzázsát. A város körbenőtte a grandiózus épülettömböt, ugyanakkor a katonai feladatok felhagyása után sem vált a környezet szerves elemévé. A részleges használat alatt felmerült a komplex hasznosítás gondolata – hiszen a főváros egyik legnagyobb történeti épületegyütteséről van szó, talán csak az egykori királyi palota, az Alcazár haladja meg területileg. Madrid tanácsának döntése értelmében itt koncentrálódhatott a város kortárs kiállítótere saját anyagával, a városi archívum és több gyűjteményes könyvtár is. Mindemellett persze jutott még hely a háromszáz főt befogadó nagyelőadóra, kisebb színjátszó- és kamarateremre.

  Építész: Carlos de Riaño Lozano
  Társtervezők: María del Hierro, Luis García Cebadera
  Munkatársak: Almudena Peralta Quintana, Rebeca Hurtado Díaz
  Szerkezet: Otep Internacional
  Kivitelező: Edhinor, U.T.E. F. Molina – Geocisa, Pecsa, F. Molina, Cpa y Vias
  Építtető: Madrid Városi Tanácsa