• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Üvegkupola a bécsi Parlamenten

  Teljes felújítás előtt a 150 éves Ringen épült 130 éves épület

  Terv: Jabornegg & Palffy Architekten
  Szöveg: Szegő György
  Látványtervek: Zoom Visual Project

  becs_parlament1

  Idén januárban a Bundesimmobilien Gesellschaft segítségével tíz változat közül választották ki a leginkább fenntartható tervet a bécsi Parlament megújítására. Az egykori, Theophil Hansen-féle építési költség 24 millió aranykoronát (200 millió euró) tett ki, a mai felújítási keret 350 milli eurót. De ennek mai megítéléséhez összevetésként jó tudni, hogy a bécsi T. Ház 2013-as üzemeltetési költsége 136 millióra rúgott. A megtérülés több, mint imponáló.
  A Jabornegg & Palffy építészpáros kiválasztott tervének legjelentősebb újdonsága a Foster-féle berlini Reichstag üvegkupoláját idézi. Ám míg ott az új konstrukció városképi jelentőségű, addig a bécsi változat lencse formája tiszteletben tartja a közvetlen környezet – a Városháza, a Burgtheater, a Burg és a Szépművészeti, illetve a Természettudományi Múzeum – tornyainak, kupoláinak tradíciót őrző sziluettjét.
  Az építész, Andreas Pállfy szerint azonban a három év múlva induló építkezés számukra nem egy politikai projekt része, hanem mindennapi munka. Mert a nagy tereken kívül a csaknem 14 000 m2-es épület 1600 helyiségét kell a mai kornak megfelelő, fenntartható energiaellátást biztosító együttesbe illeszteni. Persze ezzel szemben politikusok, védekezve a kötöttségeket bíráló kritikák ellen, úgy nyilatkoznak, hogy az üvegkupola szimbólum „egy új öntudat tiszta jelképe”, sőt, „a parlamentarizmus áttetsző szimbóluma”. A magasztos fogalmazásnak megfelel, hogy a plenáris ülések terméből az ég felé tekintő képviselők az épület oromzatát díszítő – a Hősök terét díszítő Zala György-féle Millenniumi emlékműhöz hasonló – lovas harci kocsik diadalmenetét fogják látni. Ráadásul a mainál jóval kényelmesebb, több mozgást lehetővé tevő széksoraikból. az ülésterem felemelő és ergonomikus lesz egyszerre.