• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • A város mint időgép

  7. Rotterdami Építészeti Filmfesztivál, 2013. 10. 10-13.

  Szöveg: Götz Eszter
  Fotók: AFFR

  rotterdam1

  Hetedik alkalommal rendezi meg Rotterdam az építészeti filmek fesztiválját. Az utóbbi években az épített környezetről való gondolkodás Európa nyugati felé rendkívül népszerűvé vált, ezt jelzi az is, hogy az idei fesztivál négy napja alatt több, mint száz film volt látható a helyszínt adó rotterdami moziban.
  A művek szinte mindegyike a városi építészet, városi design, urbanisztika területével foglalkozott. Fő hangsúlyt kapott az elhagyott ingatlanok alternatív hasznosítása, a felújítások, funkcióváltások és az ideiglenes használat, általában véve tehát az adott építészeti értékek megőrzésének gyakorlata. Az idei fesztiválcím, A város mint időgép, ezzel a rendkívül széles skálán értelmezhető feladattal szembesíti a közönséget. A gazdasági recesszió, az építőipar világszerte évek óta tartó mélyrepülése drámai módon jelenik meg az épületek, és nem ritkán egész városrészek lerobbanásában, és a korábbinál jóval több aktív civil beavatkozást, kreatív energiát igényel. A fesztiválon mutatták be először a spanyol Angel Borrego The Competition című filmjét, amely egy építészeti pályázat kapcsán a sztárépítészek viszonyulását és az építészirodák mindennapi munkáját megdöbbentő őszinteséggel dolgozza fel. A német Dieter Reifarth filmje az építészeti remekművek fennmaradásáért és hasznosításáért való küzdelemmel foglalkozik Mies van der Rohe brnói Tugendhat-villája kapcsán, Enrique Pérez a napjainkban szellemvárossá változó Panamaváros utcáin forgatta le sokkoló hatású moziját a válság következményeiről. Jeong Jaeeun koreai rendező a nagy feltűnést keltő, futurisztikus víziót megfogalmazó szöuli Városháza építéstörténetét kíséri végig, az egyeztetés hosszú és akadályokkal teli folyamatát az adminisztráció, az építész, a rendeletek és a városlakók között.
  A filmfesztivált viták, előadások, nyilvános beszélgetések kísérték, több program foglalkozott a fesztivál vendégeként meghívott James Sanders Celluloid Skyline című filmjével, amely különleges képet ad a mai New Yorkról. A négy nap során levetített filmek közül több indul tovább Hollandia más nagyvárosaiba is.

  Installáció az AFFR-en, fotó: Frank Hanswijk

  Installáció az AFFR-en, fotó: Frank Hanswijk