• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Átvitt értelem

  Design Hét 2014

  Szöveg: Götz Eszter, Pálinkás Edit

  Átvitt értelemben, kiállítási enteriőr, fotó: Design Hét

  Átvitt értelemben, kiállítási enteriőr, fotó: Design Hét

  Tizenegyedik alkalommal rendezték meg Budapesten – és az idén először Pécsett és Sopronban is – a Design Hét eseménysorozatát. Október első hetében több száz szakmai és közönségprogram szólt az okos design legújabb eredményeiről, a kreatív ipar és a gazdaság kapcsolatáról, a tervezői szakma aktuális kérdéseiről. Az idei díszvendég a világ egyik új design nagyhatalma, a Holland Királyság volt.
  A fesztiválon workshopok, konferenciák és találkozók hozták közel egymáshoz a gazdasági és a tervezői szféra szereplőit, a szélesebb közönséget pedig kiállítások, nyitott műhelyek, bemutatók, városi séták fordították a kortárs design felé. A világhírű holland brandek – Philips, Heinekken, Moooi, Lelopux – és stúdiók mellett Budapestre látogatott Jurgen Bey világhírű holland designer, a Makkink & Bey design stúdió alapítója, hogy a MOME-n előadást tartson. A két nagy nyitó kiállítást a Várkert Bazár déli palotájában rendezték meg. A mindennapok intelligenciája című tárlat (kurátor: Szemerey Samu) az elmúlt évek kiemelkedő munkáin keresztül mutatja be a holland design tevékenységét, azt vizsgálva, hogy a mindennapi élet közegében mit jelent a technológia, a szolgáltatás, a kreatív gondolkodás. Az újítások forrása gyakran éppen a hagyományos vagy informális, közösségi megoldásokban rejlik, az ezekre építkező design lehetőséget teremt a technológiai fejlődés otthonossá tételére, olyan megoldásokkal, amelyek a hétköznapi élet régi és új elemeit ugyanazon világ részeiként kezelik és fejlesztik tovább. A kiállított munkák tervezői a Design Hét ideje alatt előadásokat és workshopokat tartottak. A tárlathoz konferencia is kapcsolódott, Design Ökoszisztéma címmel, a kreatív iparágak fejlesztéséről.
  A kiállítás párja magyar tervezők projektjeit vonultatta fel, a technológiai forradalom új állomásainak jegyében. Nemes Attila kurátor koncepciója azt követi végig, hogyan fordul a design a digitális technológiák hatására a tárgytervezéstől egyre inkább a kreatív szolgáltatások irányába. A felhasználói design jegyében bemutatott projektek – akárcsak a holland anyag – egy újfajta, elemző tervezői gondolkodásról számolnak be. A installációt a Studio Nomad építészei tervezték és építették, az arculatot a David Barath Design készítette.
  A tízedik jubileumát ünneplő madeinhungary és a harmadik alkalommal megrendezett meed (Meeting of European and Central Eastern European Designers) kiállítás helyszínét az Új Budapest Galéria adta a Bálnában. A tárlatra a tárgyaikat, kollekcióikat önállóan fejlesztő cseh, lengyel, szlovák és magyar bútortervezők, belsőépítészek, textil- és formatervezők munkáiból válogatott Szigeti Szilvia textildesigner és Radnóti Tamás belsőépítész. A designerek mellett magyar kortárs képzőművészek tárgyszimulációi, valamint a társadalmi design területén működő hazai csoportok és környezettudatos projektek is helyet kaptak a válogatásban.
  A Design Hét sokszínűségét idén is új helyszínekkel gazdagította a Nyitott Stúdiók kezdeményezés. Az egész országra kiterjedő programsorozat részeként a Design Túrák keretében Budapest mellett a magyar iparművészet három vidéki központja, a Herendi és a Zsolnay Porcelánmanufaktúra, valamint az Ajka Kristály is megtekinthető volt. A helyi üzletek tulajdonosainak és a társasházak lakóinak bevonásával pedig ismét művészeti alkotások jelennek meg a Design Hét alatt a Belváros számos helyszínén, kirakatokban, vitrinekben.

  Szemerey Samu kurátor A mindennapok intelligenciája kiállításon, fotó: Design Hét

  Szemerey Samu kurátor A mindennapok intelligenciája kiállításon, fotó: Design Hét