• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Építészet világnapja 2015

  Építészet, építés, klíma

  Szöveg: Pálinkás Edit

  Az Év Háza díj nyertesei és zsűrije, fotó: Hirling Bálint

  Az Év Háza díj nyertesei és zsűrije, fotó: Hirling Bálint

  A Nemzetközi Építész Szövetség (UIA) 1998-as határozata értelmében minden év októberének első hétfőjén tartják az építészet világnapját. Az idei világnap középpontjába a szervezet az „Építészet, építés, klíma” jelszavakat állította.
  A november végén kezdődő párizsi klímacsúcshoz kapcsolódva az UIA olyan akciókat és megoldási javaslatokat támogat, amelyek az építészet és a várostervezés potenciálját a károsanyag-kibocsátás csökkentésére fordítják, védve a bolygót a végletes klímaváltozástól.
  A Magyar Építőművészek Szövetsége a világnapot egyben a magyarországi építészet ünnepeként üdvözli. Ezen a napon, október 5-én adták az Építészek Házában a fontosabb szakmai díjakat: az Év Lakóháza Díjat, itt tették közre az immár harmadik alkalommal meghirdetett Év Építészeti Fotója pályázat eredményeit, valamint a MÉK-MÉSZ diplomadíjával tüntették ki az elmúlt év legkiemelkedőbb végzős hallgatói munkáit is. Az egész napos rendezvénysorozathoz csatlakozva a Kós Károly teremben és a ház belső udvarán bemutatkozott a 2014. évi Velencei építészeti Biennálé magyar pavilonjának kiállítása is, este
  Oláh Dezső Trió koncertje és borkóstoló zárta az ünnepi programot.
  Az Építészet Világnapján adta át a Budapesti Építész Kamara az általa idén alapított Nívódíjat is. A díjjal a Kamara azt szeretné elérni, hogy itthon több figyelem jusson az kortárs építészeti alkotásokra, az új épületek városképet formáló hatására. Az idén először meghirdetett pályázatra az elmúlt öt év terméséből érkeztek be igen maga színvonalú pályaművek, összesen 50 épület illetve építészeti mű: középületek, lakóházak, sportlétesítmények, műemlékfelújítások. A zsűri által díjazott öt alkotásból, illetve a jelöltekből készült kiállítás október 25-ig látható a FUGA-ban.
  Az Ybl Egyesület szervezésében megvalósuló programokon az építészet mellett a zene október elsejei világnapjáról is megemlékeznek. A Zeneakadémián Lakatos Gergely, az Akadémia főmérnöke Liszt Ferenc Zeneakadémiája, az európai felsőfokú zeneoktatás megújuló központja Budapesten címmel tartott előadást, majd a rekonstrukciót tervező építőművészek, Magyari Éva, Pazár Béla és Potzner Ferenc mutatták be a Zeneakadémia épületét.