• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Budapest100: Nyitott házak a Duna-parton

  2017. április 22–23.

  A Budapest 100 egy rendhagyó, az egész várost megmozgató civil esemény, amely 2011-ben hagyományteremtő szándékkal indult az OSA Archívum és a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) kezdeményezésére.

  Ez a közösségépítő városi ünnep különböző társadalmi hátterű embereket és generációkon átívelő közösségeket hoz közelebb egymáshoz. Felhívja a figyelmet épített környezetünk értékeire, a körülöttünk lévő épületekre, az ott élők történeteire, a másutt nem megtalálható legendákra. 

  2011-ben ünnepelte 100. születésnapját a Goldberger-ház, az OSA Archívumának épülete az V. kerületben. Ez adta az ötletet, hogy minden, akkor százéves ház ünnepeljen együtt az év századik napjához közeli hétvégén. Azóta évente minden olyan ház – lakóépület vagy intézmény – csatlakozhatott, amelynek az építése kapcsolódott az adott évhez: akkor kaptak építési engedélyt, akkor volt az alapkőletétel, vagy az átadás stb. 2016-ban a pesti Nagykörút volt a Budapest100 helyszíne és témája. A házak koruktól függetlenül csatlakoztak, hiszen az I. világháború miatt nem lehetett kellő számú új épületet találni a fővárosban.

  2017-ben a Rakpart a helyszín: a 18. századtól napjainkig, több száz évet fog át az épületek sora a Duna két partján. Pesten és Budán is állnak régi és új lakóházak, intézmények, templomok, köztéri alkotások.    

  A Dunával együtt élünk.  Partjain a magyar történelem ünnepei és tragédiái zajlottak. A rakpartokat összekötő hidak páratlan látványa, a pesti templomtornyok és a budai dombok, a vízben este tükröződő fények gyöngysora méltán tette a Világörökség részévé. Hétköznapjait régebben az ipar és a kereskedelem éltette.  Ma már a turizmus, a szórakozás, a hajókázás, a híres fürdők mellett a diplomácia és a politika helyszíne és a rakpartról szóló viták témája.

  A Rákóczi hídtól az Árpád hídig majdnem 10 folyamkilométer a távolság. A kishajó a pesti oldalon 8, a budain 7 állomáson köt ki. Sétálva, villamossal, vagy bringával mindkét partot végigjárni és közben  a házakba is benézni –  igazi kaland.  54 épület és 28 külön program alkotja a Budapest100 két napos eseménysorozatát.

  Forrás: sajtóközlemény