• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Határon átnyúló együttműködés

  A MÉSZ elnöksége Gyulán és Aradon

  Szöveg: Szabó Rita
  Fotók: Hegedűs Péter

  mesz_gyula

  A Magyar Építőművészek Szövetségének vezetősége júniusban Gyulán tartotta elnökségi ülését. Sáros László György DLA elnöki programjának hangsúlyos eleme a vidékkel való szorosabb kapcsolat kialakítása és a helyi MÉSZ csoportok meg- és újraalakulásának ösztönzése.
  Az elmúlt három évben az elnökség ellátogatott többek között Sopronba, Miskolcra, Kassára, Kecskemétre és Kaposvárra, hogy közvetlen tapasztalatokat nyerjen a vidéki városokban működő építészek problémáival, lehetőségeivel. A júniusi gyulai ülés is a kihelyezett elnökségi ülések sorába illeszkedett. A háromnapos programot Gyula főépítésze, Béres István szervezte, amelynek keretében az elnökség megismerkedett a gyulai városfejlesztési projektekkel, végigjárta a gyulai fürdő bővítésének nemrég elkészült részét képező Aquapalotát (bemutatását lásd MÉ 2015/5. – a szerk.), az Almásy-kastély Látogatóközpontot és a gyulai várat. A program része volt a Békés megyei Kamara elnökségével való találkozás, melyen lehetőség nyílt a hosszútávú együttműködés megalapozására. Gyuláról az elnökség tagjai Aradra látogattak, ennek során találkoztak a város főépítészével és az alpolgármesterrel, valamint a helyi Kamara képviselőivel, és megtekintették a lökösházi Vásárhelyi-Bréda kastélyt.
  A Hild díjjal többször kitüntetett Gyula titka a 25 éve (!) hivatalban lévő főépítész szerint az, hogy a város számos intézményt és közterületet kivont a privatizációból. Az így kézben tartott fejlesztések mintaként hatnak a városban. Ugyanez hiányzik a gyönyörű eklektikus belvárossal rendelkező Aradon, ahol számos külföldi tulajdonos ingatlana összeomlására játszik… Itt viszont sikerként könyvelik el, hogy ipari parkokat jelöltek ki a város külterületén, így az egységes városkép egyelőre érintetlen maradhatott.