• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Kárpát-medencei Nyolcak Budapesten

  Szakmai találkozó, Műcsarnok, 2014. szeptember 6-8.

  Szöveg: Borsos András
  Fotók: Szentiváni János

  k8_1

  A Magyar Építőművészek Szövetsége kezdeményezésére a kárpát-medencei régió országainak építész szövetségei Budapesti Nyilatkozat címmel dokumentumot tettek közzé. Az UIA részéről Ar Esa Mohamed, a szervezet újonnan megválasztott elnöke, Dr. Deniz Inceday professzor, az UIA II. régiója elnöke vett részt a találkozón.
  A Magyar Építőművészek Szövetsége a Magyar Művészeti Akadémiával és a Műcsarnokkal együttműködve nemzetközi programsorozatot rendezett szeptember 6-8. között. Az esemény hivatalos résztvevői az UIA vezetői mellett az alábbiak voltak: Sáros László György DLA, a MÉSZ elnöke, Fazakas György, a MÉSZ külügyi munkabizottsága vezetője; Sanja Cvjetko Jerkovic a Horvát Építész Szövetség elnökasszonya; Romániából Nicolae Lascu professzor, a román építész szövetsége alelnöke, Ausztriából Georg Pendl építész, a kamara elnöke, valamint Dr. Pásztor Péter professzor, kassai építész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja, a kassai építészkar vezetője.
  A vendégeket a Műcsarnok I. Építészeti Nemzeti Szalon kiállításán köszöntötte Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, aki kiemelte, hogy a szalonok hagyományosan mindig fontos szerepet töltöttek be a magyar kulturális életben, ezt erősíti a mostani Szalon sikere is. Sáros László György kifejtette, hogy a régió országait összekötik a szomszédságból adódó közös problémák, a történelmi hagyományok és a szerteágazó kulturális kapcsolatok, így a most létrejövő Társulás nyitott minden további kapcsolatépítési formára. Szegő György, az Építészeti Nemzeti Szalon kurátora tárlatvezetésében kiemelte a kiállítás célját: a nagyközönségnek is bemutatni, hogy az építészet gyönyörködtet. A meghívottak gratuláltak a kiállításhoz és jelezték, hogy több külföldi helyszínen (pl. Kassa, Kolozsvár, Zágráb, Tokió, Isztambul) is bemutatásra érdemesnek tartják. Osskó Judit, a MÉSZ vezetőségi tagja levetítette a résztvevőknek az általa készített filmekből erre az alkalomra összeállított válogatást, amely bemutatta az UIA háromévente megrendezett kongresszusait 1978 és 1999 között.
  A délutáni zárt ülésén az UIA elnöke hangsúlyozta: bármilyen nagy nemzetközi szervezet csak a kisebb regionális együttműködések révén tud hatékonyan működni. A II régió elnöke elmondta, hogy Magyarország a régió szakmai közéletében mindig fontos szerepet játszik. Majd a meghívottak megvitatták az együttműködést szolgáló K8 Társulás alakuló nyilatkozatának szövegét. A Nyilatkozatot szeptember 8-án a Műcsarnokban ünnepélyes keretek között írták alá a horvát, megfigyelőként a szlovák, az osztrák, a román és a magyar építész szövetségek és kamarák képviselői, valamint védnökként az UIA elnöke és az UIA II. régiója alelnöke.

  A nyilatkozat szövege:

  Közös értékeink, történelmi múltunk hasonló és eltérő kulturális nevezetességeink vezettek bennünket ahhoz, hogy egy formális együttműködési megállapodást hozzunk létre építészeti szakmai szervezeteink között. Az építész világszervezet elnökének és a II. régió alelnökének jelenlétében a Magyar Építőművészek Szövetsége elnökének ötlete alapján azok, akik jelen voltak, megegyeztek abban, hogy megkezdik a kialakítását egy új hivatásgyakorlási együttműködésnek, annak érdekében, hogy kiszélesítsék kapcsolataikat és elérjék a megfogalmazott célokat.

  k8_2