• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Kreatív Bécs

  Space and Experience – Vienna Biennálé 2019
  MAK, Bécs, 2019. május 29. – október 26.

  Szöveg: Szegő György
  Fotók: MAK, Szegő Júlia

  Bécs 70 éve nőtt világvárossá – a változás minden szépségével, bajával –, miközben meg tudta őrizni a beolvadó perifériák falusias báját is, a tömegközlekedés csápjainak jótékony ölelése közepette. Az U4 által elért Hitzing plakátokkal fogadja az érkezőt: „Falu a városban”. Az U3 végállomása Ottakring, a roppant sörgyárral. Ők a Vienna Biennálé egyik szponzoraként szorgalmazzák a városi lét jobbítását körüljáró MAK kiállítás-együttest. A másik, kutatásokat is támogató világcég, a Wienerberger a terekkel kísérletezés témát nemzetközi léptékben pásztázó Space and Experience kiállítás gazdája.
  Az idei Vienna Biennálét „Az építészet, a design és a művészet jövőt formál” szlogen mentén szervezték meg. A négyhónapos kiállítás- és eseménysorából a MAK bemutatóját szeretném kiemelni. Az alcímmel: „Szép új világ/ értékek” németül jól érthető szójátékával jövendölnek értékalapú jövőt az ezt célzó válogatással. A múzeumban úgy tettek egymás mellé hat tárlatot, hogy az kitölti az intézmény egészét. Az ikerépület egyikében a mesterséges intelligenciával és a designnal a fiatalokhoz szólnak. A másikban a korábban bevált MAK DesignLAB intézményét egy interaktív mustrával támasztják fel. Egy harmadik tárlat Klímaváltozás címen a fogyasztói társadalom, azon belül a személy- és áruszállító közlekedés fenntarthatóságára és ebben a nagyipari léptékű design szerepére fókuszál. A negyedik egység urbanisztikai szemszögű: a bécsi előváros, Ottakring sörgyárával kooperációban workshopokat és vitákat szerveznek arról, hogy az új technológiákkal és a participációval hogyan alakítható jobbá a város.
  A szomszédos Iparművészeti Egyetem Alkalmazott Innováció Laboratóriuma (AIL) csinált egy, az egész földszintet betöltő, diákmunkákból összeállított beszámolót, amellyel azt kérdezi: a változás csak változás, vagy a „Mi változtatásunk?” A válaszok igen kreatívak.