• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Norvég tájakon

  DAM, Frankfurt, 2019. szeptember 14 – 2020. január 19.

  Szöveg: Götz Eszter
  Fotók: DAM

  A frankfurti Deutsche Architektur Museum kiállítása az idei Frankfurti Könyvvásárhoz kapcsolódik, ahol a díszvendég Norvégia volt. Ezt kíséri a DAM kortárs építészeti válogatása, amelyben norvég építészek munkái láthatók – néhány világszerte ismert korábbi alkotó munkáival együtt –, a hétvégi házaktól a hatalmas vízerőművekig, tájba illeszkedő magányos faépítményektől a városi épített terekig.
  A kiállításon a sokféle médium által megjelenített házak csoportosítása a tájegységeket követi, és ezáltal a regionális környezeti politika különböző jegyeit is hordozzák, a Norvégia gazdaságát meghatározó olajipartól a tájvédelemig, a kis falvak hagyománytiszteletétől a városi infrastruktúrában fontos szerepet vállalt kereskedelmi és középületekig. A kurátorok nagy hangsúlyt helyeztek a műfaji sokszínűségre; a fotókkal, filmekkel, tervrajzokkal, makettekkel együtt azokat az albumokat is a kiállítás részévé tették, amelyek a kortárs norvég építészetről a Norvégiában igen népszerű asBuilt című sorozatban eddig megjelentek. Külön figyelmet érdemel az a hat épület, amelyekről kifejezetten erre a kiállításra dokumentumfilmek is készültek, ezek a termekben kialakított „ház-a-házban” vetítőterekben láthatók, dokumentálva a tervezés és az építés folyamatát. A filmek segítenek a látogatóknak átélni az egyes terek kínálta élményt és felfedezni a kapcsolatot az épület, a táj, a városi környezet, az anyagok és a fényhatások között, ezzel közelebb visznek az építészet lényegéhez, a tervezés alapvető szempontjaihoz. A bemutatott művek a skandináv építészetnek azt a tradicionális vonulatát képviselik, amely egy ezer évre visszatekintő építési gyakorlat, a faépítészet mai folytatásának mondható, és amelynek legerősebb jellemzője a térhatások és az anyagok minőségének, a taktilis élménynek hangsúlyozása. Minden bemutatott épület, a néhány tíz négyzetméteres, folyóparti üdülőépületektől a gigantikus ipari létesítményekig, érzékenyen reagál a környező tájra és a nagy gondot fordít a minőségi részletekre.
  A hagyományok mellett a legújabban jelentkező tendenciák is teret kaptak: a norvég építészet ökologikus vonulata most a nyugati típusú nagyvárosok létrejöttének komplex urbanisztikai kihívásaival szembesül, amit a múzeum a város felé is megjelenít. Északi falán, a Majna folyóra néző homlokzaton a kiállítás ideje alatt Oslo egyik kerületének óriásira nagyított fotója látható, amely a kortárs norvég építészetnek egy új jelenségét, a tradicionális elveknek a sűrű nagyvárosi szövetben való alkalmazásának kérdését tematizálja.