• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Peter Cook retrospektív kiállítás

  Építészeti Rajzok Múzeuma, Tschoban Foundation, Berlin
  2016. október 30. – 2017. február 12.

  Szöveg: Götz Eszter

  A hatvanas évek legendás brit tervezőcsapata, az Archigram alapítója, lelke és ösztönzője, Peter Cook építész, akinek 80. születésnapját egy nagyszabású retrospektív kiállítással ünnepli a berlini Építészeti Rajzok Múzeuma. Cook rajzaiból 1982-ben volt utoljára kiállítás Berlinben az Aedes Architecture Forum rendezésében, most, a kerek születésnap apropóján, ismét visszatért ide.
  Cook idős korában ugyanolyan aktív, mint az előző évtizedekben: Európa egyetemein oktat, tervez, tavaly a Velencei Építészeti Biennálé brit kiállításának kurátori feladatát is ellátta. Rajzművészete talán minden más felületnél pontosabban hordozza Cook építészeti ideáit. A tárlat kurátorai a teljes életműből válogattak, az 1968-as Plug-In City rajzaitól a mai Hidden City-féle akvarellekig, így a bemutatott anyag egy fél évszázad kulturális szemléletváltásainak lenyomata – mégpedig a radikális építészet oldaláról. Az 1960-as évek fiatal brit építészeinek lendületes kitörése a megszokott tervezési gyakorlatból, a „dühös fiatalok” szabadságérzetének kiterjesztése a téralakításra a nyugati világban legerősebben talán az Archigram projektjei nyomán terjedt el. A csoport utópisztikus, társadalomalakító szándéka egy újabb építészeti nyelv megszületésével is együtt járt, amely éppen Peter Cook grafikáiban kapott közérthető formát: a víz alatti városok, a lakócellák, hibrid villák, és általában a metamorfózis elve. Az 1980-as években készült, Berlin építészetével foglalkozó grafikai sorozatában fölteszi a kérdést: miért olyan korlátozott az építészet nyelve? 1986-ban Frankfurt-Oberradba készült a Real City (Valós Város) terve, amely máig megvalósulatlan, az ehhez készült grafikák is látható a mostani kiállításon. Utópiák és városi metamorfózisok fázisai, a növények által inspirált településstruktúrák és élő organizmusok elvén működő városszövetek jelennek meg a rajzokon, műfajukban a képregényektől a továbbdolgozott építészeti skicceken át egészen a karikatúrákig vagy a finoman részletezett akvarellekig.
  A születésnapra az Aedes Forum 2016. október 29-én ünnepi szimpóziumot is szervezett, olyan világsztárok részvételével, mint Wolf Prix, Zvi Hecker, Odile Decq vagy Thom Mayne.